Ľubomír Hudačko Rôzne

Dominanty adventu na prešovskom námestí sa rozrástli: Pri Konkatedrále aj vyrezávaný betlehem!

Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc ostatných rokov na prešovskom námestí je drevený vyrezávaný betlehem, ktorý mesto inštaluje pri konkatedrále svätého Mikuláša. Autorom tohtoročného diela je Marek Mikluš.

Ilustračný obrázok k článku Dominanty adventu na prešovskom námestí sa rozrástli: Pri Konkatedrále aj vyrezávaný betlehem!
Zdroj: Dnes24.sk

Betlehemy, ktoré vznikli ako výraz túžby po sprítomnení Kristovho narodenia, patria – okrem vyzdobeného a vysvieteného vianočného stromčeka, imela a vyprážaného kapra – k charakteristickým rekvizitám stredoeurópskych Vianoc.

Diela nie sú nikdy rovnaké

A inak to nie je ani na prešovskom námestí, ktoré po veľkom adventnom venci a rozsvietenom vianočnom stromčeku zdobí aj tento rok vyrezávaný betlehem. Tradíciu vystavovania drevených vyrezávaných betlehemov na pešej zóne mesto Prešov začalo v roku 2004 a každý rok striedavo vystavujú svoje diela traja drevorezbári: Juraj Antoňák, Miroslav Janič a Marek Mikluš.

Diela však nie sú nikdy rovnaké, každým rokom možno na betlehemoch obdivovať čosi nové – nové figúrky, nové výjavy, inštalácia je každým rokom iná. Autorom tohoročného diela je drevorezbár Marek Mikluš. V súčasnosti žije autor v jeho rodisku, v Klenove. Vyštudoval drevársku priemyslovku. K umeleckému rezbárstvu sa dostal postupne, posledných desať rokov sa mu venuje naplno. Robí napríklad atypické detské ihriská, ktoré možno vidieť na Pavlovičovom námestí i na Sabinovskej v Prešove, na Drienici, ale i v zahraničí (Taliansko, ČR).

Jednu zo sôch má aj Gašparovič

Jeho plastiky sú na Spišskom salaši, v Bijacovciach a pod. Jednou z posledných diel Mareka Mikluša je drevená plastika štyroch holých zadkov. Súsošie stojí v českých Žerčiciach a symbolizuje plačúcu planétu, v ktorej je zapichnutých päť nožov ako päť svetadielov. Na podstavci sú nápisy s heslami, odkazmi a ľudovými múdrosťami. Jednu z Miklušových drevených sôch vlastní aj prezident SR, Ivan Gašparovič, tento rok dokonca prijal pozvanie od Dagmar Havlovej do Prahy.

Známy je jeho vyrezávaný betlehem, ktorý môžu návštevníci prešovských vianočných trhov obdivovať aj tieto dni. Vystavoval ho v Košiciach, Prešove, vo Veľkom Šariši. Tohto roku si jeho dielo budú môcť pozrieť opäť Prešovčania do 7. januára 2015 pri konkatedrále sv. Mikuláša.

Informácie redakcii Prešov24 sprostredkovala hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM