Ľubomír Hudačko Kultúra

Dôležité zmeny v MHD: Počet zastávok na znamenie sa výrazne rozšíri!

Dopravný podnik mesta Prešov od nedele 1. septembra 2013 výrazne rozšíri počet zastávok na znamenie. Takýto charakter bude mať už väčšina zastávok MHD v Prešove i okolitých obciach.

Ilustračný obrázok k článku Dôležité zmeny v MHD: Počet zastávok na znamenie sa výrazne rozšíri!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Stálymi zastávkami ostanú len najfrekventova­nejšie zastávky situované v centre mesta, na sídliskách, pri nemocnici a konečné zastávky. Zmena by mala prispieť k zníženiu nákladov pre dopravcu a zvýšeniu cestovnej rýchlosti pre cestujúcich.

Pripomíname, že na zastávkach na znamenie trolejbusy a autobusy zastavia len v prípade, ak o to cestujúci požiada stanoveným znamením. To určuje prepravný poriadok nasledovne:

Ak ide o zastávku, kde vozidlo zastavuje len na znamenie, cestujúci, ktorý chce nastúpiť do vozidla, musí stáť na zastávke tak, aby ho vodič mohol vidieť a dávať vodičovi včas znamenie zdvihnutím ruky; cestujúci, ktorý chce na takejto zastávke vystúpiť z vozidla, musí dať včas vodičovi určené znamenie signalizačným zariadením vozidla.

Ostatné zastávky sú tzv. zastávky „stále“ – na týchto zastávkach vozidlá zastavujú vždy automaticky, bez toho, aby cestujúci musel úmysel nastúpiť či vystúpiť akoakoľvek signalizovať. Zastávky na znamenie nie sú v Prešove žiadnou novinkou, zavedené sú celé desaťročia. Ich počet sa v minulosti občas menil, aj pred ohláseným zvýšením ich počtu ich však bolo 111.

V ostatnom čase po zavádzaní nových zastávok na znamenie siahli viaceré mestá na Slovensku. Len v uplynulých piatich rokoch bol počet zastávok na znamenie podstatne zvýšený v Bratislave a zavedené boli v mestách, kde predtým neexistovali (Košice, Žilina, Nitra). Ich využívanie je tiež bežné aj v mestách v zahraničí. Elimináciou zastavení a rozjazdov na zastávkach, kde nikto nenastupuje ani nevystupuje, je možné ušetriť pohonné hmoty a energie, ktoré by sa inak spotrebovali zbytočne. Podiel zastávok na znamenie býva rôzny – od niekoľkých zastávok až po ich celoplošné zavedenie.

Podrobný zoznam stálych zastávok, pri ktorých nie je potrebné žiadne znamenie zverejnil DPMP tu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM