Správy Správy

Dočasne tadiaľ chodci nebudú môcť prejsť: Začala rekonštrukcia okolia budovy DJZ

Ďalšia rekonštrukcia v Prešove. Chodci pre ňu musia rátať s obmedzením. Nebudú môcť prejsť okolo budovy DJZ. Práce by mali dokončiť v septembri.

Ilustračný obrázok k článku Dočasne tadiaľ chodci nebudú môcť prejsť: Začala rekonštrukcia okolia budovy DJZ
Zdroj: TASR

Začala sa komplexná rekonštrukcia okolia novej budovy Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove na Námestí legionárov. Stavenisko si prevzala firma Metrostav, ktorá okolo budovy divadla postaví oplotenie a dočasne tadiaľ chodci nebudú môcť prejsť. Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková.

Sťažnosti na dlažbu

Dôvodom na rozsiahlu rekonštrukciu je zničený povrch dlažby, na ktorý sa už niekoľko rokov sťažovali návštevníci divadla aj bežní chodci. Vážnejšie sú statické problémy podzemného parkoviska. Celkový náklad na rekonštrukciu podľa projektovej dokumentácie predstavuje sumu 972 000 eur, pričom realizácia je rozdelená do troch etáp. „Problémy podzemného parkoviska rieši hneď prvá etapa. Naším zámerom je vytvoriť komplexný, funkčný a architektonicky zjednotený priestor pred budovou divadla,” uviedol riaditeľ DJZ Ján Hanzo.

Prečítajte si tiež: V Prešove sa môžeme tešiť na putovný kinematograf: 5 filmov, ktoré u nás premietne

Do konca septembra

Prešovský samosprávy kraj ako zriaďovateľ divadla v minulom roku vyčlenil viac ako 620 000 eur na prvé dve etapy rekonštrukcie námestia okolo divadla. Samotná realizácia bola však naplánovaná až na leto počas divadelných prázdnin, aby boli čo najmenej obmedzení návštevníci divadla. Divadlo malo počas zimy priestor na proces verejného obstarávania, z ktorého vyšiel dodávateľ Metrostav Praha.

Prečítajte si tiež: Po vyše 10 rokoch sa bezpečne okúpeme na Delni: Už napúšťajú hygienicky čistú vodu!

Ako potvrdil Ján Hanzo, rekonštrukcia by mala byť ukončená do 30. septembra. “Dodávateľ sľúbil, že termín dodrží. Je to pre nás dosť rozhodujúci faktor. Ospravedlňujeme sa všetkým občanom za nepríjemné obmedzenia, nakoľko celý priestor okolo divadla bude kvôli bezpečnosti uzatvorený. Verím však, že v jeseni prešovská verejnosť ocení nový príťažlivejší a funkčnejší vzhľad námestia,” dodal riaditeľ divadla.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM