Správy

Dobudovanie cesty s kruhovým objazdom pri ZVL? Dokončená má byť do desiatich mesiacov od podpisu zmluvy!

Rozostavaná prekládka cesty I/68 pri ZVL robí vodičom vrásky, na jej dobudovanie všetci netrpezlivo čakáme. K téme sa teraz vyjadril aj minister dopravy Roman Brecely. Do desiatich mesiacov od podpisu zmluvy s novými stavbármi má byť cesta dokončená.

Ilustračný obrázok k článku Dobudovanie cesty s kruhovým objazdom pri ZVL? Dokončená má byť do desiatich mesiacov od podpisu zmluvy!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Slovenská správa ciest vybrala nových stavbárov na dobudovanie rozostavanej prekládky cesty I/68, odbočka Škultétyho – ZVL v Prešove s kruhovým objazdom. Cestári však podľa ministra dopravy Romana Brecelyho využili svoju možnosť a požiadali Úrad pre verejné obstarávanie o kontrolu procesu výberu zhotoviteľa.

„V prípade, že ÚVO povie, že je to v poriadku, nie je dôvod, aby nedošlo k podpisu zmluvy,“ avizoval minister v Národnej rade SR v rámci Hodiny otázok. V najbližšom období by tak podľa neho malo dôjsť k podpisu zmluvy, počíta to v týždňoch. Následne by mala byť cesta do desiatich mesiacov od podpisu zmluvy dokončená.

Podľa Brecelyho tento projekt doplatil na nedodržanie harmonogramu pôvodných prác zhotoviteľom. „Je to jeden z tých projektov, ktoré boli vysúťažené za veľmi nízku cenu dúfajúc, že sa v budúcnosti podarí cenu dodatkami dobehnúť. Nebolo to možné,“ opísal šéf rezortu dopravy. Pre Prešov je táto cesta dôležitá, po jej ukončení si Prešovčania ale aj vodiči, ktorí prechádzajú mestom, vydýchnu. Mesto do ukončenia stavby neplánuje zrušiť mimoriadnu situáciu, ktorú pre kritický stav v jeseni vyhlásilo.

Cestný uzol malo postaviť združenie Hant Ba Ds & Antik do októbra 2015. Firma sa dostala do finančných problémov, na stavbe dlho nepracovala, preto s ňou vypovedali zmluvu. Po tom, ako mesto Prešov vyhlásilo mimoriadnu situáciu, mohli použiť krízový scenár, čo znamená, že mohli využiť formu rokovacieho konania bez zverejnenia, pri ktorom SSC oslovila päť relevantných firiem, kde hlavným kritériom je cena. Investičné náklady na stavbu boli pôvodne dohodnuté na 26 miliónov eur. Asi 40 percent prác urobila pôvodná dodávateľská firma.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM