Stanislav Černák Rôzne

Dobré rady vodičom pred dovolenkami: Zásadné chyby, ktorých sa vyvarujte!

Dovolenkové obdobie je už za dverami. To znamená zvýšený počet ľudí cestujúcich do rôznych dovolenkových destinácií. Predtým ako vyrazíte na cestu, prečítajte si rady od policajtov, na čo si dať počas šoférovania pozor.

Ilustračný obrázok k článku Dobré rady vodičom pred dovolenkami: Zásadné chyby, ktorých sa vyvarujte!
Zdroj: TASR

Muži zákona v začínajúcej sa dovolenkovej sezóne vypracovali najčastejšie situácie, ktoré môžu negatívne ovplyvniť letnú pohodu a zapríčiniť nešťastia. Na čo si teda dať pozor?

Pozor na nepozornosť

Častou príčinou dopravných nehôd býva v letnom období najmä nepozornosť, keď vodič počas cesty na dovolenku ukazuje spolucestujúcim všetky miesta ktoré navštívil, informuje, kde je aké pohorie a podobne. „Vodič sa zaujíma o všetko, len nie o situáciu v cestnej premávke a v mnohých prípadoch nestihne ani reagovať na situáciu pred svojim vozidlom. Vodiči zároveň prekonávajú ďaleko dlhšie trasy ako pri bežnom životnom kolobehu, čo má za následok vyššiu dávku zaťaženia a tým väčšie vyčerpanie vodiča. Z uvedeného aspektu je potrebné, aby mal šofér častejšie prestávky, počas ktorých sa zregeneruje a oddýchne si,“ zdvíha varovný prst polícia.

Ďalšou dôležitou okolnosťou, ktorú si musia ľudia v letných mesiacoch uvedomiť je, že na miestach, ktoré sú nám dobre známe, sa pohybujú aj vodiči, ktorí ich nepoznajú. „Práve takýto môžu zazmätkovať a vytvoriť kolíznu situáciu, keď hľadajú správny smer jazdy a popri tom nevenujú dostatočnú pozornosť dopravnému značeniu a organizácii dopravy v cestnej premávke,“ vysvetľujú policajti.

Túto skutočnosť potvrdzuje aj fakt, že počas dovolenkového obdobia sa zvyšuje počet dopravných nehôd spôsobených vodičmi „cudzincami“. Preto je veľmi dôležitá už samotná príprava pred dlhšou cestou. Trasy, ktoré nepoznáme, by sme si mali vopred preštudovať a prípadne si pripraviť aj alternatívu, pre prípad zmeny cesty k cieľu. Obzvlášť veľký ruch v tomto období býva na cestách v blízkosti rekreačných a turistických oblastí.

Deti a cyklisti

„Zvýšenú pozornosť počas leta treba venovať aj deťom, ktoré sa tiež zúčastňujú cestnej premávky ako chodci či cyklisti. Pri hrách v blízkosti ciest sa deti nesústredia na dopravu a neuvedomujú si riziko, ktoré im na cestách hrozí. Rodičia by mali byť aj v takýchto situáciách obozretní, staršie deti dôsledne upozorniť na riziká a menšie deti nenechať bez dozoru,“ varuje dopravný inšpektorát.

Ďalším z faktorov, ktorý môže pozitívne ovplyvniť celkovú pohodu počas dovolenkovej cesty, je aj technický stav vozidla. Pred jazdou je vhodné vykonať nevyhnutnú preddovolenkovú prehliadku a údržbu vášho auta, ktorú zvládne bez väčších problémov každý motorista. „Pri základnej prehliadke je potrebné venovať pozornosť najmä množstvu oleja, chladiacej kvapaliny, brzdovej kvapaliny ako aj dostatočnému množstvu náplne v odstrekovači. Zvláštnu pozornosť je potrebné venovať tlaku v pneumatikách a správnej činnosti všetkých svetlometov na vozidle,“ dodávajú policajti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM