Ľubomír Hudačko Správy

Dobrá správa pre školy: Viacero čaká modernizácia, prilepšia si balíkom z eurofondov

Okrem stredných škôl v Bratislavskom kraji sa mohli ostatné na Slovensku zapojiť do výzvy Moderná stredná škola a uchádzať sa o 40 miliónov z eurofondov na skvalitnenie výučby. Prostriedky vo výške 40 miliónov budú zatiaľ podľa neho prerozdelené medzi 180 škôl, medzi nimi aj tie z Prešova!

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre školy: Viacero čaká modernizácia, prilepšia si balíkom z eurofondov
Zdroj: Webnoviny.sk

Z Prešovského kraja dostane na tento účel prostriedky 51 škôl, v Košickom kraji to bude 34 škôl, v Banskobystrickom 32, v Žilinskom 23, Nitrianskom 18, Trenčianskom 12 a Trnavskom desať stredných škôl.

Pre podpis sa ešte rozhodnú

„Výzva Moderná stredná škola bola sústredená na vybavenie technickej štruktúry a IKT techniky v stredných školách. Teda laboratóriá, učebne, v ktorých sa bude výučba realizovať. Celkove sa prihlásilo 303 stredných škôl, úspešných projektov bolo 233,“ uviedol generálny riaditeľ Agentúry Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ Marián Kostolányi.

So školami, ktoré boli vybrané na čerpanie prostriedkov, by mali byť podpísané zmluvy najneskôr začiatkom novembra. Ako povedal riaditeľ Strednej odbornej školy technickej na Volgogradskej ulici v Prešove Štefan Cmar, to, či zmluvu podpíšu, ešte budú musieť prehodnotiť, pretože existuje možnosť, že im nebudú priznané všetky prostriedky, ktoré požadovali, teda 485 000 eur.

Zmodernizujú elektrodielňu

„Keďže je potrebné projekt realizovať počas 18 mesiacov a následne treba zabezpečiť jeho päťročnú udržateľnosť, ak sa zníži rozpočet na realizáciu, budeme sa musieť rozhodnúť, či zmluvu podpíšeme a či to dokážeme aj so zníženým rozpočtom,“ vysvetlil.

V tejto strednej škole by chceli podľa riaditeľa v rámci projektu zmodernizovať elektrodielňu a iné učebne. Tiež by chceli spolu so žiakmi zabezpečiť cvičné firmy a tak ich pripraviť aj v oblasti zakladania živnosti či budovania novej spoločnosti. Spoluúčasť škôl na projekte je päť percent a zaplatiť by ich mal zriaďovateľ. Školy sa mohli uchádzať o minimálne 100 000 a maximálne 500 000 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM