Správy Správy

Dobrá správa pre obyvateľov Veľkého Šariša: Už viac nebudú musieť nadávať na smrad z odpadových vôd!

Občania Veľkého Šariša už nebudú nadávať na smrad, ktorý sa šíril z čistiarne odpadových vôd pivovaru. Výrobca piva sa totiž rozhodol využívať mestskú čistiareň v Prešove, ktorá prešla modernizáciou a má dokonca k dispozícii aj unikátnu technológiu na výrobu elektrickej energie z bioplynu.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre obyvateľov Veľkého Šariša: Už viac nebudú musieť nadávať na smrad z odpadových vôd!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

V čase, keď pivovarníci postavili svoju čistiareň odpadových vôd vo Veľkom Šariši, sa toto miesto nachádzalo na okraji, ďaleko od obytnej zóny. Ako sa mesto rozrastalo, nové paneláky a domy sa ocitli v jej blízkosti. S čím súvisel aj počet nespokojných ľudí, ktorí sa sťažovali na občasný zápach.

„Čistenie odpadových vôd z pivovaru v mestskej čistiarni sme v skúšobnej prevádzke testovali od augusta 2015. Pre pivovar táto spolupráca predstavuje efektívnejšie využívanie zdrojov a pozitívny dopad na životné prostredie, keďže dochádza k úspore elektrickej energie, ktorú sme využívali na prevádzku našej čistiarne. Veríme, že toto riešenie prinesie aj spokojnosť a zlepšenie kvality života obyvateľov Veľkého Šariša,“ povedal Ján Čerkala, manažér pivovaru.

Čistiareň odpadových vôd, v ktorej sú akcionármi aj mestá Košice, Prešov a Veľký Šariš, prešla nedávno vďaka podpore z eurofondov rekonštrukciou. Čistenie odpadových vôd v mestskej čistiarni prebieha na mechanickom a biologickom stupni. Súčasťou technológie čistiarne je aj kalové a plynové hospodárstvo s kogeneračnou jednotkou na výrobu elektrickej energie z bioplynu. V tom je najväčší rozdiel v porovnaní s doterajšou vlastnou čistiarňou odpadových vôd pivovaru Šariš, vysvetlil Čerkala.

Môže vás zaujímať:

Môžu vám prísť do domácností a vykonať zisťovanie: Prešovčania, na toto buďte radšej pripravení

Lucia maľuje Prešov spôsobom, aký ste ešte nevideli: Pozrite si jej nádhernú tvorbu! FOTO

Na niekdajší výstavný kút Prešova spomíname už len s nostalgiou: Vyrastú v parku na Masarykovej ulici byty?

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM