Ľubomír Hudačko Kultúra

Dobové kostýmy, autentické boje a silný príbeh: Na Šarišskom hrade sa odohrala legendárna bitka!

Legenda viažuca sa k Šarišskému hradu ožila! Aspoň na pár okamihov sa počas bitky prítomní mohli zúčastniť významnej udalosti z doby minulej. Zároveň sa týmto podujatím otvorila letná sezóna, ktorá bude pokračovať Nocou na hrade i jeho hrami.

Ilustračný obrázok k článku Dobové kostýmy, autentické boje a silný príbeh: Na Šarišskom hrade sa odohrala legendárna bitka!
Zdroj: TASR

Návštevníci, ktorých boli desiatky sa prizerali na boje i hostí z Maďarska. K šermiarom sa pridalo aj asi 20 dobrovoľníkov a nadšencov z okolia.

Legenda sa vracia

„Tohto roku sme sa zamerali na legendu o Šarišskom hrade. Je to legenda o Svätobojovi – pánovi hradu, ktorý sa zasnúbil s kráľovskou dcérou Alžbetou, bola to dcéra Bela II. zvaného Slepého. Rozhodli sme sa, že to chceme urobiť trocha inak, preto toto tretie obliehanie hradu je také, že hradbu neobliehame, skôr bude prekročená len symbolicky a snažili sme sa zamerať na dej,“ uviedol Richard Čus z historickej skupiny Cohors Prešov.

Prvá časť príbehu sa odohrala pred bránou hradu, kde prišiel sprievod s kráľom Belom II. a jeho dcérou Alžbetou. Prenasledoval ich lúpežný rytier Kund, ktorý si chcel princeznú zobrať za ženu. Kráľ však odmietol vydať svoju dcéru, a tak sa uchýlil na Šarišský hrad. Druhá časť príbehu už prebiehala na nádvorí. Na hrade sa Alžbetka zamilovala do Svätoboja a keďže hrad stále obliehal Kund, rozhodli sa skočiť z hradnej veže. Alžbeta však prežila a do konca života sa už nevydala. Pod hradným kopcom dodnes stojí Kaplnka, ktorú vraj dala postaviť.

Výroba šperkov, pečenie chleba

Na nádvorí Šarišského hradu boli okrem šermiarskeho divadla aj rozličné sprievodné aktivity súvisiace s programom Dobývania hradu. Okrem jazdenia, výroby šperkov, pečenia posúchov a chleba či razenia mincí si veľkí i malí návštevníci mohli vystreliť z luku, vyskúšať historický vojenský odev alebo pohladkať ovečku v hradnej „hladkárni“.

„Toto podujatie je praktickým otvorením letnej sezóny na Šarišskom hrade. Po Dobývaní hradu nás ešte čaká augustová Noc na hrade a septembrové Šarišské hradné hry. Každá z týchto akcií je žánrovo odlišná, Dobývanie hradu je viac bojové, akčnejšie, Šarišské hradné hry zas rozprávkové a Filmová noc je už úplne z iného súdka. Avšak všetky tieto akcie sú vhodné aj pre rodiny s deťmi, pre mladých i starých, v podstate pre všetkých, ktorí chcú vybehnúť z mesta a stráviť deň na čarovnej zrúcanine,“ dodáva Katarína Pirohová, riaditeľka Kultúrno-informačného centra Veľký Šariš, ktoré je jedným z organizátorov podujatia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM