Rôzne

Do Prešova zavítali zahraniční študenti: Pochádzajú z ukrajinskej bojovej zóny

V rodnej Ukrajine niektorí ich rodičia bojujú, preto prišli na Slovensko pookriať. Pre väčšinu z ukrajinských stredoškolákov ide o prvú návštevu Prešova.

Ilustračný obrázok k článku Do Prešova zavítali zahraniční študenti: Pochádzajú z ukrajinskej bojovej zóny
Zdroj: Mesto Prešov

Stredoškoláci z ukrajinskej bojovej zóny navštívili priestory prešovskej radnice. Na Slovensko prišli v rámci projektu Spolu v Európe na pozvanie Komisie pre misie prešovskej archieparchie.

Ich rodičia bojujú

„Ďakujeme za prijatie, nie sme zvyknutí, že si u nás deti niekto tak všimne,“ vraveli počas stretnutia ukrajinskí stredoškoláci. Osemnásť z nich a ich štyria vedúci pochádzajú z ukrajinskej bojovej zóny. „Ide o deti, ktoré boli presídlené zo svojich domov, ich rodičia bojujú, niektorí ich vo vojne aj stratili. V našich domovoch nie je pokoj, na Slovensko sme prišli pookriať. Ďakujeme všetkým slovenským priateľom, ktorí nám pomáhajú,“ uviedla jedna z vedúcich Daria Voroncová.

Pre väčšinu z týchto mladých ľudí je to vôbec prvá návšteva Prešova a Slovenska vôbec. „Prešov je pekný, páčil sa nám ako to tu večer žije,“ zhodli sa školáci v rozhovore s viceprimáto­rom mesta.

Aj s typickým odevom

Od neho sa dozvedeli nielen informácie o histórii Prešova či o tom, že v našom krajskom meste žije veľký počet Rusínov a Ukrajincov, ale aj o študijných možnostiach na tunajšej univerzite, ktoré už v súčasnosti využíva takmer 300 mladých ľudí spoza východných hraníc. Mladí Ukrajinci, ktorí aj typickým odevom s ľudovým motívom demonštrovali hrdosť na svoju krajinu, budú na Slovensku dva týždne. Do nedele ich čakalo spoznávanie Prešova a okolia, počas tohto týždňa sa presunú do Juskovej Vole na letné stretnutie mládeže.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM