Správy

Do Prešova sa vrátila po 4 rokoch: Na námestí tancovali Koňare štvorylku

Prešovčania tancovali štvorylku, pričom k európskemu projektu pridali aj bonus, Vytvorili originálny tanec Koňare, ktorým zdôraznili 770. výročie o meste.

Ilustračný obrázok k článku Do Prešova sa vrátila po 4 rokoch: Na námestí tancovali Koňare štvorylku
Zdroj: Mesto Prešov

Centrum Šariša sa stal jedným zo šiestich slovenských miest, ktoré sa do tohto európskeho projektu zapojili.

Tancovalo 624 detí

„Organizácia Pierott v spolupráci s Oddelením školstva, kultúry a cestovného ruchu oslovila ZŠ a SŠ s možnosťou zapojiť sa do tohto tanca. Ponuku prijalo 10 základných a 2 stredné školy. Na Hlavnej ulici tak tancovalo 624 detí,“ uviedol tlačový referent Msú v Prešove Milan Grejták. Navyše, prešovským unikátom bol dizajn tričiek s pozitívnym odkazom do celého sveta. Ešte na konci minulého roka bola vyhlásená medzinárodná dizajnérska súťaž. Víťazný návrh poslala Rebeca Parra z Venezuely.

Ďalšou prešovskou zvláštnosťou bol tanec Koňare. Ten bol špeciálnym príspevkom k oslavám 770. výročia prvej písomnej zmienky o Prešove.

Koňare len v Prešove

Zoskupenie Gipsy Kings Revival vytvorilo skladbu na motívy slovenskej ľudovej piesne „A od Prešova“, ktorú skombinovalo s talianskou ľudovou piesňou „Volare“. Pieseň mala názov Koňare. Originálnu choreografiu k tejto skladbe urobil Miroslav Vybíral a všetkých 624 detí si ju zatancovalo hneď po Štvorylke. Švorylka sa tancovala na mnohých miestach v Európe, ale Koňare boli len v Prešove. V rámci programu vystúpili aj Alex a Ondrej Ferkovci.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM