Milan Jusko Rôzne

Dnes sa veriaci lúčia so zosnulým arcibiskupom Jánom

Svätou liturgiou sa dnes ráno v Katedrálnom chráme svätého kniežaťa Alexandra Nevského v Prešove začala posledná rozlúčka so zosnulým prešovským pravoslávnym arcibiskupom Jánom. Najvyšší predstaviteľ pravoslávnej cirkvi na Slovensku Jeho Vysokopreosv

Účasť na pohrebnom obrade, ktorý sa začal o 10. hodine, potvrdili zástupcovia Kancelárie prezidenta SR, Národnej rady SR, Úradu vlády SR, samosprávnych orgánov, zástupcovia veľvyslanectiev a konzulátov. Okrem nich sa na obradoch zúčastňujú predstavení Pravoslávnej cirkvi a ďalších cirkví na Slovensku.

Vladyka Ján, občianskym menom Ján Holonič, sa narodil 29. januára 1937 v obci Kravany, okres Trebišov. V roku 1958 ukončil Pravoslávnu bohosloveckú fakultu v Prešove, v tom istom roku bol vysvätený na diakona a neskôr na kňaza. Počas svojej kňazskej služby pôsobil vo farnostiach Rakovec nad Ondavou, neskôr Šamudovce. V máji 1983 bol zvolený za michalovského biskupa, kde pôsobil 23 rokov. Pod jeho vedením bolo v Michalovciach zriadené cirkevné Stredné odborné učilište svätých Cyrila a Metoda a v roku 2005 Materská škola sv. Rastislava.

Po zosnutí arcibiskupa prešovského, metropolitu Českých krajín a Slovenska, Nikolaja bola Jánovi Holoničovi začiatkom februára 2006 udelená hodnosť arcibiskupa. O mesiac neskôr ho Eparchiálne zhromaždenie Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove zvolilo za arcibiskupa prešovského a Slovenska.

Arcibiskupovi Jánovi počas života udelili niekoľko domácich i zahraničných ocenení. Aktívne sa zúčastňoval na ekumenickom dialógu a usiloval sa upevňovať medzikonfesionálne vzťahy.

prešov24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM