Zuzana Vajayová Rôzne

Dnes je Svetový deň meteorológie

Ovzdušie a vy - to je téma tohtoročného Svetového dňa meteorológie, alebo aj Svetového meteorologického dňa, ktorý pripadá na 23. marca a pripomína sa po Svetovom dni vody, ktorý sme si pripomenuli včera.

Každý rok 23. marca Svetová meteorologická organizácia (WMO) a jej 189 členských štátov, vrátane Slovenska, slávi Svetový deň meteorológie na osobitnú tému. Tento deň je spomienkou na 23. marec 1950, keď vstúpil do platnosti Dohovor o Svetovej meteorologickej organizácii, na základe ktorého WMO vznikla. O rok neskôr, v roku 1951 sa WMO stala špecializovanou agentúrou OSN. WMO je nástupkyňou po Medzinárodnej meteorologickej organizácii (IMO), založenej v roku 1873.

Generálny tajomník WMO Michel Jarraud v posolstve k tohtoročnému Svetovému dňu meteorológie konštatoval aj skutočnosť, že aktivity, ktoré vykonáva WMO v oblasti ovzdušia, sa v súčasnosti chápu ako kľúčové príspevky k bezpečnosti a blahu národov a ku konkretizácií ekonomických výhod pre každú krajinu. Podľa Jarrauda tieto aktivity majú napomôcť aj dosiahnuť iný pre WMO závažný cieľ, a to znížiť do roku 2019 o polovicu počet obetí katastrof meteorologického alebo hydrologického pôvodu v porovnaní s obdobím rokov 1994–2003.

Svetová meteorologická organizácia so sídlom v Ženeve predstavuje autoritu vo všetkom, čo sa týka stavu a pohybu v atmosfére, skúma jej interaktivity s oceánmi, študuje prejavy súvisiace s ovzduším, rovnako aj hydrológiu a súvisiace geofyzikálne javy. Veľmi zjednodušene povedané, zaujíma sa o všetko, čo súvisí s meteorológiou, klimatológiou, hydrológiou, ovzduším a jeho ochranou.

Počasie, ovzdušie a vodný kolobeh nepoznajú štátne hranice, preto je potrebná a účinná medzinárodná spolupráca na zabezpečenie rozvoja meteorológie a operačnej hydrológie. Práve WMO poskytuje účinný rámec na medzinárodnú spoluprácu v daných oblastiach.

Slovenský hydrometeorologický ústav a Slovenská meteorologická spoločnosť pri príležitosti Svetového dňa vody (22. marec) a Svetového dňa meteorológie (23. marec) spravidla usporadúvajú pre odborníkov semináre a pre laickú verejnosť rôzne podujatia, na ktorých sprostredkúvajú užitočné a zaujímavé informácie.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM