Ľubomír Hudačko Kultúra

Dívadlo Komika v Prešove: Uvedie inscenáciu Jak še šuster dostane do parlamentu

Predstavenie so silným príbehom, také sa chystá v Prešove v Dívadle Komika. O inscenácii veľa napovedá aj trefný názov Jak še šuster dostane do parlamentu.

Ilustračný obrázok k článku Dívadlo Komika v Prešove: Uvedie inscenáciu Jak še šuster dostane do parlamentu
Zdroj: Dívadlo Komika

Ako predloha tejto inscenácie, ktorú si už onedlho budete môcť pozrieť v Prešove, poslúžil medzivojnový text Jána Dafčíka. Daný text si vyslúžil, okrem mnohých spracovaní, aj svoju mediálnu slávu v podobe televíznej inscenácie zo šesťdesiatych rokov dvadsiateho storočia.

„Spoločenská satira oslovuje publikum nevyčerpateľným sarkazmom, odhaľujúcim prízemnosť slovenských politických pomerov, bez ohľadu na režim a dobu,“ uviedol umelecký šéf Dívadla Komika Juraj Benčík. Autori inscenácie Auto s podtitulom Jak še šuster dostane do parlamentu, zasadili príbeh vidieckeho šustra, ktorý sa z novín dozvie o svojom zvolení za poslanca, do komplikovaného obdobia slovenských dejín tesne pred druhou svetovou vojnou a do regiónu Šariš.

V kontexte zániku demokratického Československa a vzniku Slovenského štátu nadobúda predtým plytká a takmer ľahkovážna zábavná komédia o obchodníkovi, ktorý novozvolenému poslancovi a jeho žene príde predať automobil – vtedy výnimočný prejav vysokého spoločenského postavenia – obludné a desivé rozmery.

„V závere inscenácie sa dozvedáme, že zvolenie nevzdelaného a samoľúbeho príslušníka Hlinkovej gardy do Snemu Slovenskej krajiny nebol omyl, ale dobová skutočnosť,“ povedal Benčík. Dodal, že tá po skončení pôvodného, vymysleného príbehu divadelnej hry, pokračuje v epilógu javiskového diela historickými faktami slovenského holokaustu. Prvá premiéra je v prešovskom PKO na programe 24.3. a druhá premiéra 25.3., vždy od 19.00.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM