Kultúra

Divadlo Jonáša Záborského? Uvedie svetovú premiéru hry Nemé Kráľovné

Divadlo Jonáša Záborského v Prešove uvedie v svetovej premiére hru Ivety Horváthovej Nemé kráľovné. Tá je fikciou o živote herečiek z éry nemého filmu.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo Jonáša Záborského? Uvedie svetovú premiéru hry Nemé Kráľovné
Foto: Ľubomír Hudačko

Spomínanú hru uvedie divadlo v svetovej premiére už dnes. Autorské dielo vzniklo na objednávku prešovského divadla, ktoré ju zaradilo do svojho repertoáru v rámci cyklu Legendy. Autorka textu uviedla, že všetky postavy písala pre konkrétnych účinkujúcich, išlo o šesť ženských a jednu mužskú postavu.

Išlo o náročnú prácu

Režisér Marián Pecko potvrdil, že išlo o náročnú prácu. Hlavne prvých 70 minút si vyžiadalo mimoriadnu pozornosť, lebo ide o „nemé" scény. Divák sleduje text prostredníctvom titulkov, ktoré sa premietajú v hornej časti plátna a v hre ich je okolo 400. Dej pokračuje druhým dejstvom, teda obdobím, kedy sa do filmu dostal zvuk, ktorý veľmi razantne vstúpil do kinematografie a hlavne do života a tvorby hercov. Skúšobné obdobie trvalo sedem týždňov.

„Som režisérom, ktorý nestavia divadlo len na texte, považujem ho iba za jeden z prvkov, z ktorých je vyskladané divadelné predstavenie. Ale také, kde 70 minút predstavenia je bez slov, som ešte nerobil. Boli to s veľkou pokorou spracované postavy. Skúškové obdobie bolo pre mňa veľkým darom. Stretol som tu veľmi nadaných ľudí pre pohybové, štylizované divadlo. Som veľmi spokojný, ako vybojovali tento dnešný zápas – prvé predstavenie pred divákmi," povedal Pecko po generálke.

Horváthová sa vyjadrila, že pre ňu to bola inšpiratívna téma, lebo celý život pracuje v divadle. Veľa sa pri štúdiu jednotlivých hereckých postáv z doby nemého filmu naučila, lebo ich dovtedy poznala iba zopár. Scenár napísala rýchlo, vznikal zhruba dva mesiace, ale štúdium materiálov jej zabral aj vyše roka.

Koho v hre uvidíme?

Veľa informácii musela získavať zo zahraničných zdrojov, lebo na Slovensku o ére nemého filmu takmer nič nevyšlo. V inscenácii autori použili veľa videoprodukcií z filmov z doby nemého filmu. Horváthová uviedla, že pochádzajú z rôznych zdrojov fondov z USA, kde ich majú najlepšie zmapované, ale dostali sa tam aj ukážky z nemeckého a anglofónneho prostredia, niečo menej z českých zdrojov.

Do hry sa dostali postavy inšpirované hviezdami nemého filmu. Hlavnú postavu Mary (Pickford) stvárnila Jana Evelley. Polu (Negri) hrá Stanislava Kašperová a Glóriu (Swanson) Ľudmila Dutková. Sestry Normu a Konstance (Talmadge) hrajú Jana Wernerová a Veronika Husovská. Mae (Murray) hrá Slavomíra Fulínová. Jedinú mužskú postavu autorka diela napísala pre Michala Novodomského. Hru naštudovali na scéne v Historickej budove DJZ.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM