Kultúra

Divadlo Jonáša Záborského uvedie novú premiéru: Je ňou kabaretná komédia Saturnin

Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove uvedie v historickej budove v premiére kabaretnú komédiu Saturnin. Tú ako hosť režíroval Marek Zákostelecký.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo Jonáša Záborského uvedie novú premiéru: Je ňou kabaretná komédia Saturnin
Zdroj: TASR

Premiéra sa uskutoční už v piatok 16. februára. Text hry vznikol podľa humoristického románu, ktorý v roku 1942 napísal český spisovateľ a žurnalista Zdeněk Jirotka. Umelecký šéf DJZ Michal Náhlík uviedol, že tento titul je v poradí treťou inscenáciou divadelnej sezóny, ktorú divadlo uvádza v cykle Legendy.

Milo nostalgický príbeh

Režisér Zákostelecký po štvrtkovej verejnej generálke povedal, že v Čechách sa tento „požehnaný titul s krásnym príbehom teší veľkej popularite. Vyžaduje si istú hravosť a má v sebe nostalgiu po starých časoch." Text do slovenčiny preložila Michaela Homolová, čo podľa režiséra mohlo byť v niektorých častiach komplikované, aby ostal jazyk svieži.

„Som rád, že sa nám podarilo to, čo som chcel urobiť. Zdramatizovať tento milý, chytrý, trochu nostalgický, ale milo nostalgický príbeh s kulisami a poetikou 40. rokov minulého storočia. Samozrejme, bolo to zaujímavé. Najťažšie, čo som zažil, čo sa týka prekladu, boli mená, ktoré sú tak česky špecifické, že trebárs „dědeček“ je možné použiť – so všetkou úctou – nielen ako zdrobneninu. Ale myslím si, že je to predstavenie, ktoré je v tom najlepšom slova zmysle oddychové a zábavné,“ povedal Zákostelecký.

Aj pesničky

Hlavnú postavu Kristiána Plachého si zahral Matej Erby, pre ktorého to bola prvá veľká rola. Jeho pokojný život mu zmení sluha Saturnin v podaní Michala Novodomského, ktorý v túžbe po dobrodružstve ho prinúti vystúpiť zo svojho tieňa a ako sa začne zbavovať svojho ostychu, získa aj lásku Barbory v podaní Gabriely Očkajovej. Erby uviedol, že sa musel popasovať s množstvom textu a dynamikou dialógov. Dedka hrá Peter Lejko, tetu Katarínu Zuzana Kúšiková a jej syna Milôška Peter Krivý. V predstavení zaznie aj niekoľko pesničiek. Hudbu skomponovali Pavel Horák a Vratislav Šrámek.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM