Kultúra

Divadlo Alexandra Duchnoviča uvedie novú premiéru: Ide o hru ukrajinského autora

Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove uvedie v premiére hru ukrajinského autora Jaroslava Steľmacha. A to Láska v štýle baroka alebo Láska z donútenia.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo Alexandra Duchnoviča uvedie novú premiéru: Ide o hru ukrajinského autora
Zdroj: TASR

Režisér z kyjevského divadla Andriy Romaniy ju s hercami naštudoval v ukrajinskom jazyku. Ide o jeho prvú spoluprácu mimo Ukrajiny.

Hlavné postavy

Uvedenie inscenácie finančne podporil Úrad vlády SR. Prvá premiéra bude v piatok 8. decembra, druhá v stredu 13. decembra. V hlavných postavách účinkujú ako gróf Eugen Libezňuk, Stepana hrá Jozef Pantlikáš, dve ženské postavy Oľanu a Jarysiu zveril režisér Vladimíre Štefaníkovej a Ľudmile Lukačíkovej. Onisima stvárnil Vasiľ Rusiňák a Šumského Jozef Tkáč, ktorý bol aj asistentom režiséra.

Prácu s ukrajinským režisérom, ktorý je tiež hercom na svojej domovskej scéne, si prešovskí umelci pochvaľovali. Pomenovali ju ako ťažkú, ale cieľavedomú, režisér vedel, čo chce, a prišiel s vytýčenou cestičkou.

Dej sa zamotáva

„Hru napísal Jaroslav Steľmach, je to Láska v štýle baroka alebo Láska z donútenia. Čiže už sám názov hovorí, že je to hra o láske. V našej literatúre by som to prirovnal k Dobrodružstvu pri obžinkoch. Je tam niečo z Rómea a Júlie od Shakespeare, lebo je to veršovaná hra, aj keď nie celá. Aj pre nás je to objavenie nového autora s novým režisérom,“ uviedol umelecký šéf činohry Ľubomír Mindoš, ktorý si zahrá postavu Kušča.

Traja zámožní páni sa oddávajú poľovačkám, kartám a užívajú si život plným priehrštím. Dej hry sa zamotáva po výmene postáv grófa s jeho psiarom. Grófka, ktorú rodičia predurčili pre sobáš so zámožným grófom, pristupuje na túto hru, aby si „preklepla“ svojho budúceho muža. Inscenáciu nazval Mindoš vianočnou rozprávkou pre dospelých. Kostýmy navrhla Anna Simková, autorom hudby je Viliam Stanek. DAD bežne uvádza svoje hry v rusínskom jazyku, ale zaviazalo sa, že raz ročne naštuduje jeden titul v ukrajinčine.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM