Michala Halásová Rôzne

Prešovské Diridonky toho zažili až-až: Na tieto príhody vždy budú spomínať s úsmevom!

Skupinka dievčat a vystúpenia. S tým spojený stres a veľa humorných situácií. Prešovské mažoretky Diridonky toho zažili naozaj dosť. Niektoré príbehy nám porozprávala vedúca súboru Mária Borodáčová.

Ilustračný obrázok k článku Prešovské Diridonky toho zažili až-až: Na tieto príhody vždy budú spomínať s úsmevom!
Zdroj: Dnes24.sk

Chorvátsko

Súbor sa ešte v roku 2009 vybral na sústredenie do Chorvátska. O zážitky pri bazéne nebola núdza. Svoje o tom vie aj samotná vedúca. „Všetkým dievčatám som povedala, že sa môžu okúpať len nech potom mokré nebehajú po chodbách hotela. Ja som si ľahla na okraj bazéna a zaspala som. Po chvíli som sa ocitla v bazéne a dievčatá sa smiali, že vedúcu utopili. Keď som ich začala naháňať, že dostanú, tak vbehli do hotela a že z nich kvapkala voda im vôbec nevadilo. Celý hotel bol okobercovaný, takže recepčná bola určite rada, keď sme už odchádzali,“ spomína Borodáčová.

Zo sústredenia v Chorvátsku to však nebol jediný zážitok. Zábavné to bolo aj počas večere. „Boli tam švédske stoly. Dievčatá si mali nabrať jedlo a pozerám všetky stoja pri pulte so zmrzlinou. Najlepšia večera pre naše mažoretky mala byť zmrzlina,“ s úsmevom hovorí vedúca.

Záhadný tieň

Jedno zo sústredení sa odohralo aj v krásnom lesnom prostredí neďaleko Prešova. Májové počasie dovoľovalo dievčatám trénovať celý deň vonku. Večer sa už ale rozišli do svojich chatiek. „Ja aj trénerky sme obchádzali všetky chatky. V jednej sme našli skupinu plačúcich dievčat . Pýtali sme sa, čo sa stalo. Odvetili, že nevedia, ale začala plakať jedna tak spustili plač všetky ostatné. No dostalo sa to do takého stavu, že som volala jedného ocka. Až po jeho návšteve nastal pokoj a mohli spať. No my sme celú noc nezažmúrili oči a dávali pozor. Ráno sme sa dozvedeli, že si baby rozprávali hororové príbehy a v tom zbadali tieň zo stromu v okne chatky a preto sa zľakli a všetky sa rozplakali. Odvtedy ubytovanie v chatkách radšej neberieme,“ opísala humornú situáciu Borodáčová.

Toaletný papier

Pyžamová párty v ubytovni v Bratislave tiež skončila zaujímavo. Minul sa všetok toaletný papier. „Na súťaži v Bratislave bývame v ubytovni, kde nás upozornili, aby sme šetrili toaletným papierom. Večer sme si urobili pyžamovú párty a každá skupinka mala vymyslieť karnevalovú masku z vecí, ktoré mali so sebou. Jedna skupina dievčat vytvorila masku sadrového obra a to bola mažoretka zabalená v toaletnom papieri. A tým spotrebovali všetok papier, ale maska bola krásna,“ spomína s úsmevom vedúca.

Jednoducho Mirka

Vedúca súboru zaspomínala aj na roky 1997–2000 a na zážitok z Maďarska. „Chodievali sme do Nyiregyhazy, do maďarskej internátnej školy s vyučovacím jazykom slovenským. Naše dievčatá sa tešili, že si budú rozumieť, ale nič z toho sa neudialo. Maďarské deti sa totiž vedeli opýtať iba „ako sa voláš“. Jedna naša mažoretka povedala, že Mirka a tak všetky naše mažoretky potom volali Mirka, lebo ostatné mená si nevedeli zapamätať.“

Festival v Poľsku

Vystúpenie na festivale v Poľsku bolo pre dievčatá veľkým zážitkom, ale čo nasledovalo po ňom? „Pri odchode z festivalu si jedna mažoretka ešte išla kúpiť nanuk, potom sadla do autobusu a išlo sa na Slovensko. Po príchode pred naše stredisko vyberáme kostymáky a tá čo kupovala nanuk kostým nemala. Ostal v Poľsku. Potom tie patálie kým prišiel naspäť… No proste, zažijete s nimi všetko, aj to čo nechcete,“ zasmiala sa Borodáčová.

Výstúpenie v telke

V roku 1996 zažili Diridonky podľa ich vedúcej asi najväčší zážitok. Išlo o vystúpenie pred televíznymi kamerami. „Snáď najväčší zážitok sme mali z prvého nášho televízneho vystúpenia pred kamerami v roku 1996, keď sme natáčali reláciu „Snívajte s nami!“ pre verejnoprávnu televíziu. Stretli sme tam množstvo umelcov. Za všetkých by som chcela spomenúť Tublatanku. Na záver sme si s nimi pri ich skladbe dokonca aj zatancovali.“

Julka

Súbor však nezažil iba humorné situácie. „Ja, dievčatá aj ich rodičia, všetci sme zažili šok, keď nám rodičia našej mažoretky oznámili, že Julku postihla zákerná choroba. Všetci sme im pomáhali a držali palce. Julka absolvovala množstvo vyšetrení, dlho bola v nemocnici a netrénovala. Našťastie sa všetko na dobré obrátilo a Julka s nami po dlhšej pauze tancuje znovu. V auguste sa dokonca zúčastní aj majstrovstiev Európy v maďarskom meste Tatabanya už ako tohoročná majsterka Slovenska v skupine kadetiek dievčat vo veku 8–12 ročných.,“ uzavrela Borodáčová.

DIRIDONKY
1
Galéria
DIRIDONKY
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM