Správy

Detský vodičák pre vašu ratolesť? V Prešove realita, najmenší ho dostali počas otvorenia dopravného ihriska

V priestoroch materskej školy na Bratislavskej ulici si najmenší žiaci mohli vyskúšať pravidlá cestnej premávky. V Prešove totiž otvorili novučičké dopravné ihrisko. Okrem toho dostali aj detský vodičák.

Ilustračný obrázok k článku Detský vodičák pre vašu ratolesť? V Prešove realita, najmenší ho dostali počas otvorenia dopravného ihriska
Zdroj: Dnes24.sk

Pod odborným vedením kvalifikovaných učiteliek si deti môžu precvičovať základné pravidlá cestnej premávky. Na otvorení detského dopravného ihriska boli prítomní aj muži zákona.

Deťom predviedli ukážky práce

„Naša materská škola je zameraná na zážitkové učenie, čiže duálne vzdelávanie na elementárnej úrovni. Má vypracovaných niekoľko projektov a jedným z nich je aj projekt Deti na ceste. Téma bezpečnosti v cestnej premávke a dopravná výchova je totiž v materskej škole veľmi aktuálna aj pre zvýšený výskyt dopravných nehôd s účasťou detí,“ uviedla Eva Semanová, riaditeľka tejto najväčšej slovenskej materskej školy.

Otvorenie dopravného ihriska bolo príležitosťou, ako deťom priniesť ešte viac autentických momentov, ktoré môžu zažiť na cestách. Materskú školu navštívili príslušníci štátnej polície, ktorí prišli na troch policajných autách a zaparkovali ich na dopravnom ihrisku. Deťom aj ich rodičom, ktorí prišli, predviedli ukážku práce psovoda so služobným psom, ukázali im služobné vozidlá, i pomôcky, ktoré policajti používajú pri cestnej kontrole.

Každý dostal detský vodičák

Súčasťou bol aj program, počas ktorého deti hľadali poklad podľa dopravných značiek, kolobežkovali sa medzi prekážkami a vyskúšali si premávku na dopravnom ihrisku v úlohe chodcov, ako aj vodičov. Riadili sa podľa dopravných značiek, svetelných semaforov, ale aj podľa pokynov policajta. Na záver každý dostal detský vodičák.

„Deti touto metódou projektového učenia vedieme k objavovaniu súvislosti medzi viacerými oblasťami života a tvorivému hľadaniu ďalších možností pre sebarealizáciu. Pre učiteľky je to veľmi náročná práca, hlavne na prípravu či už štúdiom, zháňaním informácií, prípravu materiálu, dohadovaním spolupráce a koordináciou spoločných aktivít, ale výsledný efekt vynahradí všetku námahu. Deti na elementárnej úrovni dokážu argumentovať, spolupracovať, tvoriť, sú smelšie a vo vyjadrovaní istejšie, majú zdravé sebavedomie. Zapojením rodičov do našich aktivít prispievame aj k tomu, že trávia so svojimi deťmi viac času,“ dodala Eva Semanová.

Môže vás zaujímať:

Prešovskí študenti by mali rozhodne zbystriť pozornosť: Veď sledujte, s akou školou sa črtajú výmenné pobyty!

Zoznámte sa s Poppym: V prešovskej škole si vytvorili vlastného humanoidného robota!

Nikdy nemôže vedieť, čo jej deň prinesie… Učiteľka prešovského gymnázia na hodine skoro chytila geografický infarkt

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM