Rôzne

Desiatky stánkov aj ľudoví remeselníci: Milovníci jarmokov si neďaleko Prešova prídu na svoje

Neďaleko Prešova si môžeme už od dnes užiť pravú jarmočnú atmosféru. Čakajú na vás desiatky predajných stánkov aj mnohé iné lákadlá. Tu sú podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Desiatky stánkov aj ľudoví remeselníci: Milovníci jarmokov si neďaleko Prešova prídu na svoje
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Súčasťou Dní Sabinova, ktoré trvajú už šiesty deň, je aj 45. Sabinovský jarmok. Ten štartuje v Sabinove vo štvrtok 15. júna a potrvá až do soboty 17. júna. Okrem zhruba 200 predajných stánkov a 13 ľudových remeselníkov ponúka aj rómsky a folklórny festival a vystúpenie kapiel.

Oficiálne otvorenie

Ako informovala riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Sabinove Lucia Mihoková, už predpoludním je na pláne v centre mesta rómsky festival, ktorý sa pod názvom Hlas cigánskeho srdca koná po 14. raz. Predstavia sa na ňom nielen domáci Rómovia, ale aj súbory z Prešova a Veľkého Šariša.

Oficiálne otvorenie jarmoku je naplánované na 14.30, na ktorom primátor mesta Peter Molčan odovzdá na tri dni symbolické kľúče od mesta Piper Jančovi, postavičke, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou Sabinovského jarmoku od roku 1972. Predstaví sa aj zoskupenie historického šermu, priestor na prezentáciu dostanú sabinovské školy a krúžky.

Martin Sárossy z občianskeho združenia Rákociho cesta predstaví projekt Letohrad 2017, ktorý prezentuje letné aktivity na deviatich obnovených hradoch. Verejnosť oboznámi so súťažou o kráľovskú korunu a žezlo ozdobené deviatimi ušľachtilými hradnými kameňmi. Do projektu sa zapojili hrady Brekov, Šebeš, Kamenica, Čičva, Šarišský, Obišovský a Kapušiansky hrad, Plaveč, Soľnohrad a tiež umelo vytvorené hradisko Lipany.

Sabinov sa baví

Druhý deň jarmoku bude patriť folklóru. Festival, ktorý sa začne o 16.00, dostal pomenovanie Na jurmaku v Sobinove. Predstavia sa na ňom folkloristi zo Sabinova i blízkeho okolia, pedagógovia a žiaci z univerzity Gaziantep v Turecku a hlavným hosťom večera bude speváčka Veronika Rabada.

V rámci Dní mesta sa stretnú na 17. ročníku podujatia Pentapolitana stredoškoláci, ktorí budú súťažiť v netradičných disciplínach. Vyvrcholením jarmočného programu bude sobotňajšie podujatie s názvom Sabinov sa baví. Vystúpia v ňom kapely a speváci Janais, Lina Mayer, Jungle label a Polemic.

Záverečný deň bude patriť aj športu a remeslám. V dopoludňajších hodinách sa v parku pri kultúrnom centre Na korze začne umelecký bazár – prezentačná výstava remeselných prác umelcov zo Sabinova a okolia. V športovom areáli sa bude konať tenisový turnaj – Jarmočná štvorhra a Medzinárodný futbalový turnaj internacionálov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM