Rôzne

Demjata sa môže pochváliť atraktívnou novinkou: Na konci obce vznikol park s jazierkom

Bývalé smetisko na konci obce Demjata v okrese Prešov sa zmenilo na turisticko-oddychový park s jazierkom, altánkom a lavičkami. Vo vode sú prvé ryby.

Ilustračný obrázok k článku Demjata sa môže pochváliť atraktívnou novinkou: Na konci obce vznikol park s jazierkom
10
Galéria
Zdroj: TASR

Miesto určené pre širokú verejnosť na relax postavila obec v rámci cezhraničnej spolupráce, projekt realizuje s poľskou Gminou Zarszyn v Podkarpatskom vojvodstve. Projekt je financovaný z Programu Interreg Poľsko – Slovensko 2014–2020.

Vyše 53 000 eur

Starosta Demjaty Vladislav Bašista uviedol, že obec tu preinvestuje viac ako 53 000 eur. Na projekt získali vyše 45 000 eur z eurofondov, zo štátneho fondu dostali príspevok viac ako 5300 eur a piatimi percentami sa na ňom spolupodieľa samospráva. Celý projekt je rozvrhnutý na jeden rok, začali ho realizovať na jar v marci a dokončia ho vo februári budúceho roka.

Močaristý pozemok vedľa cesty patrí obci. Museli ho zrevitalizovať, urobiť na ňom terénne úpravy. Zanesený potôčik a jazierko vyčistili. Postavili mostík a umiestnili prvky drobnej architektúry.

Kapry i pstruhy

„Táto plocha slúžila pre kačice, bola to nádherná plocha, len postupom času, ako je to na Slovensku zvykom, ľudia si tu urobili smetisko. Snažili sme sa ju revitalizovať a trochu pre ľudí spríjemniť, aby bola využívaná na relax. Chceli by sme tu do budúcnosti, keďže je to pekná plocha na rybník, v jarnom období napúšťať kapry a pstruhy. Nech to slúži pre ľudí, kto sa zastaví, môže si chytiť rybu bezplatne a relaxovať,“ uviedol starosta.

Okolie je ako stvorené na turistiku, chodia tadiaľto hubári, miesto je určené pre domácich na príjemne strávený víkend, ale aj pre vodičov, ktorí si potrebujú na chvíľu oddýchnuť a nabrať energiu na ďalšiu cestu, povedal starosta.

Je takmer hotový

Park je už takmer hotový, ešte pribudnú murované koše. Na informačných tabuliach si návštevníci budú môcť prečítať zaujímavosti o histórii, mikroflóre a faune tejto oblasti, ktorá patrí do regiónu Stráže. Súčasťou projektu sú spoločné integračné a edukačné aktivity. Vstupná konferencia sa konala v Poľsku, začiatkom tohto týždňa svojich partnerov hostili v Demjate. Starosta uviedol, že o štyri mesiace sa projekt končí, nie však vzájomná spolupráca. S Gminou Zarszyn majú kontakty už päť rokov. Stretávajú sa na futbalových zápasoch, gastronomických akciách a vzdialenosť 120 kilometrov medzi obcami nie je prekážkou ani pre jednu zo strán.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Obrazom zo známej dediny Demjata: Môže sa pochváliť i novým parkom s rybníkom!
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM