Lucia Koscelníková Rôzne

Dedinka, do ktorej sa výlet oplatí: Pozoruhodný kostol, vyhliadková veža a nielen to!

Šarišská dedinka, ktorú sa rozhodne oplatí navštíviť. Jej drevený kostolík je zapísaný v zozname UNESCO. Zachovalo sa v nej šindliarstvo a každoročne tam pribúdajú turisti.

Ilustračný obrázok k článku Dedinka, do ktorej sa výlet oplatí: Pozoruhodný kostol, vyhliadková veža a nielen to!
Zdroj: Bardejovský Reportér

Dedinka Hervartov leží vo východnej časti Čergova v doline prítoku Šibskej vody. Obec má dnes 520 obyvateľov a založili ju na území bývalého panstva Kobyly v polovici 14. storočia. Názov obce sa postupom času menil. Eberharthuagasa, neskôr ako Eberhard, Herwaltuw, Herwaltowé.

Jej dnešný názov funguje od roku 1920. Obyvatelia sa živili poľnohospodárstvom, zaoberali sa aj ovčiarstvom, šindliarstvom, korytárstvom a tesárstvom. V 17. až 18. storočí tu bola v prevádzke aj skláreň.

Dominanta obce

Dominantou tejto dediny je drevený gotický kostolík sv. Františka z Assisi. Bol postavený na konci 15. storočia a je to najstarší rímskokatolícky drevený kostol na Slovensku. Interiér zdobia autentické nástenné maľby, veža s pomaľovanými lištami, gotické zariadenie a obrazy. Vzácnou pamiatkou z obdobia reformácie je drevená krstiteľnica zo 17. storočia.

„Omše sa tu konajú raz v týždni, väčšinou v sobotu. Odkedy je kostol zapísaný v UNESCO, máme tu turistov z celého sveta. Okrem Slovákov, Poliakov a Čechov sme tu mali aj Nemcov, Belgičanov a dokonca aj turistov z Argentíny. V poslednej dobe nám tu chodí aj veľa Japoncov,“ opisuje Miroslav Mackanič, starosta obce.

Vyhliadková veža

V blízkosti sedla Žobrák na Čergovskom pohorí sa nachádza vyhliadková veža s útulňou. Svojpomocne ju postavili traja nadšenci z Hervartova. Financovaná bola z prostriedkov Európskej únie v rámci programu cezhraničnej poľsko-slovenskej spolupráce. Je postavená z masívnych hranolov a pozostáva z troch podlaží.

„Z rozhľadne je za pekného počasia vidno až dvadsať obcí. Od dreveného kostolíka vedie 3,5-kilometrová trasa. Turistický chodník je riadne označený. Súčasťou trasy sú aj tri zastrešené odpočívadlá, pri rozhľadni je postavená zastrešená útulňa. Nazvali sme ju koloseum, pretože je okrúhleho tvaru s priemerom desať metrov,“ hovorí Mackanič.

Celý článok si môžete prečítať TU.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM