Rôzne

Dedina pri Prešove sa môže pochváliť prírodným skvostom: Unikátna lipová alej!

Lipové stromoradie v dedine pri Prešove láka na prechádzku v každom ročnom období. Alej patrí k prírodným skvostom šarišskej obce a je obľúbená aj dnes.

Ilustračný obrázok k článku Dedina pri Prešove sa môže pochváliť prírodným skvostom: Unikátna lipová alej!
13
Galéria
Zdroj: TASR

Prechádzky unikátnou lipovou alejou, ktorá zdobí obec Župčany, okres Prešov, v minulosti obľubovali nielen dedinčania, ale aj tamojší veľkostatkár. Lipové stromoradie láka na prechádzku v každom ročnom období ľudí aj dnes. Lipová aleja patrí k prírodným skvostom tejto šarišskej obce a je zaradená do zoznamu prírodných a kultúrnych pamiatok. Cesta medzi stromami vedie do neďalekého lesíka, kde kedysi babky bylinkárky chodili zbierať liečivé rastliny.

Viac ako 50

V aleji sa nachádza viac ako 50 stromov druhu lipa malolistá a podľa odhadov ochranárov majú tieto stromy viac ako sto rokov. Starší obyvatelia obce však tvrdia, že stromy sú oveľa staršie. „Mám 85 rokov a vyrástla som neďaleko tejto aleje, hneď tu v dome pod lesom, o ktorý sa staral môj otec. Ako malé dieťa som sa hrávala pod týmito lipami a už vtedy to boli poriadne košaté stromy. Takže podľa mňa sú lipy oveľa staršie ako sto rokov,“ hovorí Žofia Koscelníková.

Zdroj: TASR

Spomína si, ako sa vždy začiatkom leta rozvoňali lipové kvety a ľudia z celej dediny ich chodili zbierať. V liečivú silu čaju veria aj dnes a preto tu zavše nájdete ľudí, ako do plátenného vrecúška oberajú zlatožlté kvety a lístky. „Boli pre tieto lipy aj zlé časy. Pamätám si, ako za socializmu postrekovali poľnohospodárske plodiny proti škodcom lietadlami a to týmto stromom nerobilo dobre. Bolo to hneď vidieť aj na kvetoch. Ľudia sa ich preto aj báli zbierať, aby neochoreli od tej chémie,“ dodáva Vincent Švorc.

Krásna prechádzka

Pripomenul, že prechádzky touto alejou obľuboval aj miestny veľkostatkár Puľský. Majiteľ župčianskeho kaštieľa každý deň prechádzal spolu so svojím psom pod košatými stromami a svoju prechádzku vždy ukončil v lesíku. „To bola krásna prechádzka, nielen pre pánov, ale aj pre obyčajných ľudí. Často sem chodili chlapci s dievčatami, potom už ako manželia s malými deťmi a stretli ste tu aj starších, ktorí sa ukryli do tieňa pod stromy,“ vysvetľuje s úsmevom pani Žofia.

Okolo líp už postavili niekoľko domov a podľa územného plánu tu vznikajú ďalšie parcely. Každý, kto tu však plánuje stavať, musí počítať s istými obmedzeniami. Preto je tu vytvorené aj ochranné pásmo. Očakáva sa však, že ľudia si takúto parcelu vyberú práve preto, že je tu zaujímavé a pekné prírodné prostredie. V tejto dedine sa pred desaťročiami nachádzala aj ďalšia aleja.

Konský lazaret

Po starých hraboch tu však už niet ani pamiatky. Tí starší si na ňu spomínajú ako na konský lazaret. „Počas vojny sem Nemci zvážali ranené kone, ktoré slúžili na fronte. Bola to taká nemocnica a kone priväzovali práve o tieto stromy. Tie, ktoré sa vyliečili, poslali naspäť na front. No a tie, čo im nebolo pomoci, utratili a odvliekli na mrchovisko, prípadne ich využili na konzum, veď bola vojna,“ uzavrel Švorc.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Fotoreportáž zo zaujímavej obce pri Prešove: Župčany zachytené v obrazoch
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM