Ľubomír Hudačko Správy

Dajte si tam radšej pozor: LOKALITY pri Prešove, kde môžete naraziť na nakazené kliešte

Pokiaľ sa chystáte do prírody, treba si dávať pozor. V zeleni na nás totiž už číhajú kliešte. Obzvlášť je mať dobré oči na stopkách v lokalitách, v ktorých sa nachádzajú prírodné ohniská kliešťovej encefalitídy. Takéto miesta máme aj v okolí Prešova.

Ilustračný obrázok k článku Dajte si tam radšej pozor: LOKALITY pri Prešove, kde môžete naraziť na nakazené kliešte
Zdroj: TASR

Teplé počasie už priam láka na prechádzky po prírode. Treba byť však ostražitý. Domov si z nich totiž môžete poľahky priniesť nepríjemných parazitov – kliešte. Zachytiť sa nám môžu na odev či priamo na telo. Keďže môžu narobiť poriadne nepríjemnosti, netreba rozhodne nič podceňovať.

Ako uvádzajú odborní pracovníci Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR), pred ochorením na kliešťovú encefalitídu sa môžeme chrániť správnym odevom, prípadne použitím repelentov. „Kliešťová encefalitída sa môže preniesť aj alimentárnou cestou kozím, kravským či ovčím mliekom, ktoré nebolo dostatočne tepelne upravené. Mlieko je potrebné pred konzumáciou prevariť alebo piť pasterizované,“ upozorňujú odborníci z ÚVZ SR.

Ak sa vám už kliešť prisal na telo, treba urýchlene konať. „Hneď ako si nájdeme prisatého kliešťa je potrebné ho čo najrýchlejšie odstrániť, najlepšie pinzetou kývavými pohybmi, bez točenia. Následne je potrebné kožu v mieste prisatia kliešťa vydezinfikovať,“ informujú ďalej odborní pracovníci.

ÚVZ SR spracoval zoznam prírodných ohnísk kliešťovej encefalitídy na Slovensku. Nachádzajú sa na ňom aj viaceré obce z okolia Prešova. Pri prechádzke či pobyte v prírode si treba dať zvýšený pozor v týchto lokalitách v našom okolí:

  • k.o. Dulova Ves,
  • k.o. Kokošovce,
  • k.o. Kapušany,
  • k.o. Slanské vrchy,
  • k.o. Zlatá Baňa,
  • k.o. Miklušovce

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM