Ľubomír Hudačko Správy

Dajte pozor, aby ste sa zbytočne nenabehali: Knižnica P.O. Hviezdoslava sa presťahovala

Knižnica P. O. Hviezdoslava oficiálne zmenila svoje sídlo. Stali sa ňou secesné priestory Bosákovho domu na Levočskej ulici 1. v Prešove.

Ilustračný obrázok k článku Dajte pozor, aby ste sa zbytočne nenabehali: Knižnica P.O. Hviezdoslava sa presťahovala
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Na základe rozhodnutia vedenia knižnice a jej zriaďovateľa (PSK) tu sídli riaditeľstvo, odborné oddelenia, ale aj centrálna požičovňa, beletria, náučné oddelenie, internet a študovňa, v budúcnosti sa sem plánuje presťahovať aj detské oddelenie knižnice, momentálne sídliace na Hlavnej 16.

„Umiestnenie knižnice v Bosákovom dome je optimálnym riešením, ktoré zabezpečí knižnici stabilitu na ďalšie desaťročia,“ uviedol predseda PSK Peter Chudík, ktorý zároveň pri otváraní nových priestorov vyzdvihol príjemnú atmosféru a pripomenul, že knižnica v Prešove má ročne 500 000 výpožičiek, čo svedčí o jej obľúbenosti. Knižnica tak od včerajšieho dňa „obýva“ svoje moderné priestory v centre mesta aj s bezbariérovým prístupom.

Na otvorení túto radosť neskrývala ani riaditeľka Marta Skalková, ktorá je s novými priestormi Knižnice P. O. Hviezdoslava spokojná: „Knižnice dnes nie sú len o požičiavaní kníh. Organizujeme kultúrne podujatia na podporu čítania detí a mládeže, sme informačnou a vzdelávacou inštitúciou a podporujeme komunitné aktivity obyvateľov,“ vysvetlila.

Centrálna požičovňa knižnice kvôli rekonštrukcii Starej mestskej školy bola presťahovaná do dočasných priestorov na ul. Levočskú, po jej ukončení sa opätovne vrátila na Hlavnú 139 a dnes tu sídli verejná čitáreň, oddelenie pre slabozrakých a nevidiacich, inojazyčné oddelenie, Britské centrum a Centrum regionálnych dokumentov.

Bosákov dom v Prešove
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM