Lucia Lauková Šport

Milovníci cyklistiky sa zišli na prešovskom velodróme: Na štarte bolo vyše 100 pretekárov

Na Prešovský kilometer prišlo viac ako sto pretekárov. Cyklisti si mohli vyskúšať obnovený velodróm.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci cyklistiky sa zišli na prešovskom velodróme: Na štarte bolo vyše 100 pretekárov
Zdroj: TASR

Prešovský velodróm si mohli vyskúšať všetci milovníci cyklistiky. Na 5. ročník cyklistickej súťaže Prešovský kilometer prišlo viac ako sto pretekárov. Súťažilo sa v niekoľkých kategóriách, na štart v najmladšej vekovej skupine sa postavili aj deti na kolobežkách a odrážadlách. Primátorka Prešova Andrea Turčanová odovzdala Ďakovný list predsedovi ŠK Velodróm Prešov Jurajovi Kollárovi, ktorý sa najväčšou mierou zaslúžil o vznik cyklistického stánku v Prešove a po rokoch chátrania aj o jeho znovuzrodenie. Uviedol to Ján Jacoš z organizačné­ho tímu.

„Toto podujatie vzniklo v roku 2013, kedy bol prvý ročník a začalo sa bojovať o záchranu prešovského velodrómu – jediného cyklistického štadióna na Slovensku. Akcia mala spropagovať velodróm a motivovať ľudí do cyklistiky a dať na vedomie, že vôbec také zariadenie tu je, ktoré spĺňa medzinárodné parametre. Lenka Ilavská na to pravidelne chodí, je taká ambasádorka a samozrejme Juraj Kollár, lebo bez neho by to neožilo. Je to otvorené pre všetkých vyznávačov cyklistiky,“ uviedol Jacoš.

Velodróm zrekonštruovali

Podujatie sa konalo na velodróme, ktorý prešiel rozsiahlou revitalizáciou. V tomto roku sa preinvestovalo vyše 82 000 eur na opravu hľadiska, schodísk, zábradlia, schodov a nová je tiež vstupná brána. Diváci si mohli pohodlne sadnúť na 120 nových sedadiel.

„Našou víziou je vytvoriť pre dráhových cyklistov čo najlepšie podmienky. Už druhý rok preto investujeme tiež do rekonštrukcie cyklistického štadióna a vidno to nielen na areáli, ale už aj na stúpajúcom počte pretekov. Dnes prišli aj mladí cyklisti z maďarského partnerského mesta Nyíregyháza,“ uviedla primátorka.

Obnova štadióna

Vlani na obnovu cyklistického štadióna dalo mesto vyše 81 000 eur. Vybudoval sa nový nábehový „koberček“, ktorý umožnil plynulý výjazd na dráhu, kde opravili aj viaceré bodové chyby. Okrem toho celý ovál dostal nové mantinely z drevoplastových dosák a dve brány, ktorými sa na ovál vchádza.

Investícia sa prejavila na množstve podujatí na tejto dráhe. V máji to boli mladí cyklisti z celého Slovenska na oficiálnych pretekoch v dráhovej cyklistike, v júni sa tu uskutočnili preteky Slovenského pohára i 5. kolo Kenzel Detskej Východ Road Ligy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM