Tlačové správy

Cvičenie s vlastnou váhou a jeho výhody

Cvičenie s vlastnou váhou je dnes veľkým hitom, o čom svedčia aj workoutové ihriská, ktoré na sídliskách a v parkoch pribúdajú podobným tempom ako svaly na tele kulturistu. Čím očaril tento spôsob cvičenia milióny ľudí po celom svete?

Ilustračný obrázok k článku Cvičenie s vlastnou váhou a jeho výhody
Zdroj: TASR

Prvou veľkou výhodou je, že si môžete zacvičiť prakticky kdekoľvek. Potrebujete bradlá a hrazdu, pokojne aj improvizovanú, svoje telo,chuť cvičiť a môžete sa do toho pustiť.

Výhody cvičenia s vlastnou váhou

Hlavnou výhodou je, že si môžete zacvičiť prakticky kdekoľvek. Na koberci, na ulici, na prašiaku alebo aj na hrazde, ktorú máte doma. Nemusíte mesačne platiť žiadne poplatky za posilňovňu, nemusíte čakať, kým sa uvoľní stroj, na ktorý čakáte a nemusíte sa po novom roku tlačiť so stovkami ľudí s predsavzatím schudnúť. To sú praktické výhody. Ale ako vplýva cvičenie s vlastnou váhou na vaše svaly a telo?

Cvičenie s vlastnou váhou a svaly

Cvičenie s činkami resp. so závažím vplýva na svaly tak, že sa zväčšuje ich objem. Ako teda vplýva na svaly cvičenie s vlastnou váhou? Aj tu môžeme hovoriť o určitom naberaní svalového objemu, ten však nie je taký výrazný ako pri cvičení so závažiami. Cvičenie s vlastnou váhou však šetrí vaše kĺby a je to ideálny spôsob, ako získať kvalitnejšie svaly s lepšou hĺbkou. Tento spôsob je vhodný hlavne pre tých, ktorí chcú chudnúť alebo dodať svojim svalom potrebnú hĺbku.

Existujú aj nejaké nevýhody?

Samozrejme, nič nie je bezchybné a cvičenie s vlastnou váhou nie je žiadnou výnimkou. Na začiatku je miernou nevýhodou náročnosť niektorých cvikov. Nenechajte sa však odradiť a neustále sa pokúšajte zlepšovať techniku a zvyšovať počet opakovaní. Existuje však aj opačný problém – po čase vám niektoré cviky prídu veľmi jednoduché, vtedy skúste zmeniť techniku alebo pohľadať náročnejší cvik. A nemôžete zabúdať ani na regeneráciu. Aspoň raz mesačne si doprajte totálny relax, zájdite do wellness hotela alebo ležte celý deň na gauči, svaly potrebujú oddychovať.

foto: ilustračné

Zdroj: Seocentrum.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM