Milan Jusko Rôzne

Čudné kšefty v špitáli: Ministerku vytočil obchod s liekmi!

Prešovská fakultná nemocnica J. A. Reimana mala kšeftovať s liekmi pre onkopacientov. Odhalila to kontrola ministerstva zdravotníctva, z ktorej vyplynulo, že nemocnica si napriek mínusovému hospodáreniu robila zásoby onkoliekov na mesiace dopredu kvô

Šéfka rezortu Zuzana Zvolenská túto situáciu dnes označila za bezprecedentnú a konanie vedenia nemocnice za nemorálne a neetické.

„Lieky v danom prípade neslúžili na to, aby zachraňovali ľudské životy, ale na to, aby sa s nimi ďalej obchodovalo,“ povedala Zvolenská. V niektorých prípadoch podľa jej slov išlo o onkologické lieky na liečbu karcinómu prsníka, s nedostatkom ktorých bojovali iné zdravotnícke zariadenia na celom Slovensku. Nemocnica mala v tom čase hospodáriť so stratou viac ako 1,3 milióna eur a robiť si pritom zásoby liekov na sedem mesiacov dopredu. Kde lieky skončili, nie je jasné, ministerstvo hovorí aj o prípadnom reexporte.

Ministerka skonštatovala, že takýto prípad si nepamätá, pripustila však, že zákon porušený nebol. Hovorí ale o mimoriadne neetickom správaní, ktoré nemá obdobu v rámci štátnych nemocníc. Odpredaj podľa jej slov nebol „vôbec“ výhodný. „O motivácii sa môžeme len domnievať,“ skonštatovala s tým, že v niektorých európskych krajinách mali takéto lieky aj štvornásobnú cenu. Poukázala na to, že nemocnica lieky kúpila a do týždňa odpredala.

Lieky mali kupovať spoločnosti Roncor a Medicopharm, ktoré vraj bežne neobchodujú s liekmi. Obchody sa mali realizovať v januári až marci, celkovo šlo o 2310 balení za 60.000 eur. Bývalý riaditeľ Ľubomír Jacko reagoval, že o takýchto obchodoch nič nevie a ani ich nepodpisoval. Tvrdí, že takéto veci riešil námestník.

Jediný majiteľ firmy Medicopharm Ladislav Kňaze je zároveň predseda predstavenstva Aliancie lekárnikov. Spoločnosť vznikla vlani v apríli. K téme sa zatiaľ nevyjadril, ešte pred položením otázky informoval, že smeruje na letisko a spojiť sa s ním bude možné pravdepodobne v stredu.

„Zjednodušene povedané, celá situácia vyzerá veľmi podozrivo. Najsmutnejší na celej kauze je však fakt, že zatiaľ čo by pre niektoré nemocnice boli dané lieky vzácnosťou a mohli pomôcť vyliečiť ťažko chorých pacientov, prešovská nemocnica ich predávala ako nadbytočné artikle,“ zhrnula Zvolenská. Ministerstvo avizovalo, že kontroly budú pokračovať aj v ostatných príspevkových organizáciách. Zároveň sa má upraviť aj vývoz liekov do zahraničia.

presov24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM