Ľubomír Hudačko Rôzne

Čo trápi obyvateľov mestskej časti č. 6? Prešovčania vyjadrili svoj názor!

Neprijmú neuspokojivý stav a dajú to vedieť radnici. Prešovskí obyvatelia mestskej časti č. 6 vyjadrili svoj názor, čo všetko ich trápi.

Ilustračný obrázok k článku Čo trápi obyvateľov mestskej časti č. 6? Prešovčania vyjadrili svoj názor!
Zdroj: Dnes24.sk

Požiadavky obyvatelia v Prešove adresujú radnici permanentne. Aj časť sídliska Sekčov patriaci pod výbor mestskej časti č. 6 totiž vykazuje nejeden problém, ktorý je nutné napraviť. Pozrite si niekoľko z nich, na ktoré pracovníci mesta následne aj odpovedali.

Problém po daždi

Jedna z mnohých požiadaviek sa týka opravy prepadnutej kanalizácie pri bytovom dome M. Benku 1. „V čase dažďov sa tvorí veľká jama vyplnená vodou, ktorá bráni prechádzaniu obyvateľov. Zároveň opakovane upozorňujeme na stále neopravenú jamu za poštou v nákupnom centre (NC) Opál, kde je rovnaký problém po daždi. Žiadame o zabezpečenie opravy kanalizácie a jám na vozovke,“ dožadujú sa obyvatelia vo VMČ č. 6, ktorý zahŕňa časť sídliska Sekčov od Ulice Pavla Horova po Ulicu Laca Novomeského a od Ulice Federátov po Ulicu Šoltésovej, Višňovú a K potoku.

Prečítajte si tiež:Prešovčania z mestskej časti č. 2 prehovorili: Čo nás trápi v našej lokalite!

Koordinátor Oddelenia komunálnych služieb z prešovského mestského úradu Igor Zvoláreň uviedol, že opravu kanalizačnej dažďovej vpuste za bytovým domom M. Benku č. 1 mesto zadalo zhotoviteľovi kanalizačných služieb na realizáciu do októbra 2016. „Súvislú opravu úseku cesty za poštou pri NC Opál sme zaradili do evidencie bežnej a súvislej opravy miestnych komunikácií na realizáciu v roku 2016. V prípade že sa nenájde na predmetnú opravu finančné krytie, VMČ č. 6 zaradí predmetnú opravu do svojich priorít na rok 2017. Oddelenie komunálnych služieb zabezpečí opravu diery v komunikácií pred zadným vchodom pošty do októbra 2016,“ dodal.

Bezbariérovosť

Obyvateľov však trápi aj ďalší závažný problém. Podľa požiadavky občanov z tohto výboru žiadajú zhotoviteľa stavby o zastávkové niky na Ulici Sekčovskej a na zastávke Vansovej v oboch smeroch o opätovné vybudovanie nájazdových rámp pre imobilných a matky s kočíkmi. Chýba tam totiž bezbariérovosť.

Prečítajte si tiež: Pohyb v centre Prešova môžete sledovať online: Oko kamery sleduje Hlavnú ulicu

„Pri rekonštrukcii zastávok Na Sekčovskej ulici sme kvôli osadzovaniu obrubníkov zrušili bezbariérový vstup do vozovky vozidiel MHD. Z hľadiska bezpečnosti bol tento vstup nevyhovujúci. Oddelenie dopravy vydá určšenie dopravného značenia na zriadenie oficiálneho bezbariéroveho prechodu pre chodcov s napojením oboch predmetných zastávok MHD,“ odpovedal na podnet Igor Zvoláreň.

Výrub drevín

Ďalšia obyvateľka Prešova požiadala poslancov o vyjadrenie, prečo sa doteraz nikto nezaoberal havarijným stavom dvoch briez na Ulici Alexandra Matušku. „Sú už tak nebezpečne naklonené na parkovisko, že je len otázka času, kedy sa vyvrátia pri silnejšom daždi alebo vetre,“ znie požiadavka. Na daný problém pritom obyvatelia upozorňujú už opakovane, majú obavu, že stromy poškodia zaparkované autá.

Prečítajte si tiež: Ďalšia zmena v Prešove: Na Levočskej už nenájdeme srdce z kvetov, ani smajlíka

Podľa stanoviska oddelenia komunálnych služieb výrub drevín nie je možný bez rozhodnutia orgánu ochrany prírody – súhlasu na výrub. „Správca verejnej zelene ako žiadateľ žiada orgán ochrany prírody o vydanie súhlasu na výrub briez. Orgán ochrany prírody vydá žiadateľovi rozhodnutie. Vo veci budeme postupovať po vydaní a správoplatnení rozhodnutia ogránu ochrany prírody a v súlade s týmto rozhodnutím.“

Tvorba rias

A nakoniec, v zastúpení obyvateľov Ulice Bratislavskej 4–6 žiada VMČ č. 6 o urgentné orezanie stromov na tejto ulici. „A to z dôvodu, že stromy sú vysadené v tesnej blízkosti domu, ktorý bol len nedávno zateplený a konáre stromov poškodzujú fasádu. Za vlhkého počasia sa na fasáde tvorí pleseň.“ Oddelenie komunálnych služieb následne informovalo, že tvorba rias na zateplenej fasáde nie je spôsobená drevinami, nakoľko riasy sa tvoria aj na fasádach, v okolí ktorých sa dreviny nevyskytujú.

„Tvorba rias je spôsobená technickým prevedením a použitými materiálmi, ktoré nedostatočne zamedzujú prestupom tepla zo stavebnej konštrukcie cez izolačné materiály do prostredia a tým aj tvorbu rias na fasáde. Nejde o plesne. Proti tvorbe rias na fasáde jestvujú impregnačné nátery, ktoré mali byť súčasťou realizovanej fasády,“ dodali stanovisko z prešovského oddelenia komunálnych služieb.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM