Ľubomír Hudačko Rôzne

Chrípka útočí. Skúsená prešovská pediatrička to zhrnula na jednotku: 10 rád, aby sa maminky vyhli chybám

Je tu chrípkové obdobie a s ním aj väčšie riziko, že sa vírusy nevyhnú ani vašej rodine. Najviac ohrozené sú deti a veľakrát za ich ochorením môžu stáť aj chyby, ktoré z nevedomosti urobia mladé mamičky. Skúsená detská lekárka z Prešova prezradila, ako sa im vyhnúť a poskytla k tomu 10 rád.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka útočí. Skúsená prešovská pediatrička to zhrnula na jednotku: 10 rád, aby sa maminky vyhli chybám
Zdroj: TASR

Podľa prešovskej pediatričky sa niektorým chorobám môžeme vyhnúť aj dodržiavaním jednoduchých rád. Mnohé ochorenia si totiž môžeme zapríčiniť sami chybami, ktoré často robíme bez toho, aby sme si to uvedomili.

Detská lekárka Miluša Džupinová z Prešova má pre mamičky, ktoré do jej ambulancie so svojimi ratolesťami prichádzajú dôležité preventívne a liečebné rady. Za obdobie svojej lekárskej praxe už dokáže zhodnotiť, aké rady sú v tomto období najdôležitejšie na to, aby sa mamičky o svoje deti postarali čo najlepšie.

Preventívne rady

1. Očkovanie proti chrípke

Posledné roky veľmi pokleslo očkovanie proti chrípke. Zaočkované by mali byť hlavne deti s rôznymi chronickými ochoreniami a deti, ktoré navštevujú kolektívne zariadenia. Očkovacia látka je plne hradená zdravotnou poisťovňou.

2. Otužovanie

Primerané obliekanie, časté vetranie, pravidelný pohyb vonku. U väčších detí viac rekreačne športovať, menej času tráviť pri počítači a iných mediách.

3. Primeraná výživa

Viac zeleniny a ovocia. Možno uvažovať aj o podávaní výživných doplnkov na zvýšenie imunity.

4. Vyhýbať sa veľkému počtu ľudí

V čase zvýšeného výskytu chrípky a podobných ochorení je lepšie nenavštevovať akcie s veľkým počtom ľudí.

Liečebné rady

5. Čo robiť pri začínajúcich príznakoch

Ostať doma mimo školu, mimo prácu. Doba liečenia je minimálne 1–2 týždne. Rešpektovať aj rekonvalescenciu – po prekonaní chrípky pomalé a postupné zaťažovanie organizmu fyzickou aj duševnou prácou.

6. Kroky pri teplote nad 38 °C

Vtedy podávame antipyretika – lieky na zníženie telesnej teploty. Doporučujeme zvýšený prísun vlažných tekutín a ľahko straviteľnú výživu.

7. Aké lieky podávať

Podávame lieky podporné ako napr. nosné kvapky, morskú vodu do nosa, pastilky na dezinfekciu hrdla, kloktadla, mukolytika – lieky na odhlienenie a vykašlávanie, u malých detí musíme odsávať horné dýchacie cesty a čím skôr ich učiť fúkať nos.

8. Kedy navštíviť lekára

Nie je nutná návšteva u lekára pri nekomplikovanom klinickom priebehu. Ale ak po 3–4 dňoch pretrvávajú teploty a stav sa zhoršuje, ošetrenie u lekára je potrebné. V našich ambulanciách máme možnosť vyšetriť krv a stanoviť či sa jedná o vírusovú – chrípkovú infekciu alebo stav sa skomplikoval bakteriálnou infekciou.

9. Chyba, ktorú robíme všetci

Jedna veľká chyba, ktorú robíme skoro všetci v dnešnej hektickej dobe je tá, že chceme žiť rýchlo, naplno, bohato a často aj bezohľadne. Ale choroba kašle na naše ľudské hriechy. Liečenie si vyžaduje čas, kľud, pokoru, trpezlivosť, dobre rodinne zázemie a kvalifikovaný a zodpovedný zdravotnícky personál.

10. Antibiotiká nie za každú cenu

Pri vírusovej infekcii nie sú potrebné antibiotiká, sú zbytočné, naopak majú negatívne vedľajšie účinky – napr. hnačky, plesňové infekcie a iné. Rodičia mojich pacientov úž v prevažnej väčšine rozumejú tejto problematike a ATB nevyžadujú.

Môže vás zaujímať:

Prešovská pediatrička už zažila kadečo, ale na toto zrejme nezabudne: Po ambulancii sa presúval chlapec s lehátkom na chrbte

Kuriózne prípady prešovskej zubárky: Neuveriteľná žiadosť dievčiny aj zubný kameň ako osí úľ!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM