Správy

Chaos počas hlasovania prešovských poslancov: Mnohí uviedli, že nepochopili, za čo hlasujú!

Prešovskí mestskí poslanci sa na pondelkovom rokovaní zastupiteľstva nedokázali zhodnúť na výsledku hlasovania za záverečný účet mesta za rok 2015. Mnohí po hlasovaní uviedli, že nepochopili správne, za čo hlasujú a považujú ho za zmätočné.

Ilustračný obrázok k článku Chaos počas hlasovania prešovských poslancov: Mnohí uviedli, že nepochopili, za čo hlasujú!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Hlavný kontrolór Alexander Ernst uviedol, že platný rokovací poriadok výraz zmätočné hlasovanie nepozná. Preto poslanci nemôžu o tomto bode hlasovať opätovne a podľa zákona treba tak urobiť do konca júna. Poslanci nakoniec zahlasovali aspoň za to, že tento materiál presúvajú na júnové rokovanie mestského zastupiteľstva.

Materiál presunuli na jún

Neprehľadná situácia vznikla tak, že poslanec Miroslav Benko (poslanecký klub Smer-SD, nezávislí a SNS) vystúpil s tým, že navrhuje prijať materiál s výhradami. Z tohto dôvodu zasadla návrhová komisia, ktorá prostredníctvom svojho predsedu Stanislava Ferenca žiadala, aby sa poslanci vyjadrili hlasovaním k Benkovmu návrhu. Primátorka Andrea Turčanová, ktorá viedla rokovanie, sa niekoľkokrát spýtala, či sa s tým stotožnila návrhová komisia.

Poslanci tento návrh nepodporili. Nakoniec ho posunuli na júnový termín. Predseda poslaneckého klubu Smer-SD, nezávislí a SNS Juraj Hudáč uviedol, že išlo o zbabraný proces hlasovania. Pričom sám chcel hlasovať za záverečný účet bez pripomienok, teda opačne ako Benko. Mesto Prešov ukončilo vlaňajší rok s prebytkom vo výške zhruba 4 milióny eur. Rozpočet na minulý rok bol schválený v januári 2015. Do jeho schválenia mesto hospodárilo v rozpočtovom provizóriu, čo bolo dodržané.

Primátorka: Iné mesto by si robilo reklamu mesiace

Rozpočet mesta bol schválený v celkovom objeme príjmov aj výdavkov viac ako 59 miliónov eur.** V priebehu roka sa niekoľkokrát menil. Rozpočet po úpravách bol v príjmovej a výdajovej časti vo výške 63,4 milióna eur.** Plnenie príjmovej časti rozpočtu predstavovalo 98,75 percenta, čo predstavuje 62,6 milióna eur. Turčanová k vzniknutej situácii uviedla, že keby iné mesto takto dobre hospodárilo, tak by si na tom robilo reklamu niekoľko mesiacov, no prešovské zastupiteľstvo si to dokázalo zbabrať.

„Stanovisko hlavného kontrolóra k záverečnému účtu bolo pozitívne a odporúčal ho schváliť bez výhrad. Stanovisko audítora bolo totožné, nenašiel žiadne pochybenia a odporúča ho tiež schváliť. V záverečnom účte sme skončili s hospodárskym výsledkom 4 milióny v pluse. Z toho len v hotových peniazoch na účtoch mesta bolo 1,6 milióna po odrátaní finančných operácií. Z toho sme 1 milión mali dať do rezervného fondu, čo sa v minulých rokoch neudialo,“ povedala primátorka.

V skoršom termíne

Dodala, že prvýkrát tento rok mesto navrhovalo dať 400 000 eur do mimorozpočtového fondu, aby bolo možné financovať aj iné aktivity. Súčasne primátorka navrhla stiahnuť z pondelkového rokovania aj bod o dotáciách mesta na šport a kultúru, keďže to priamo súvisí so schválením záverečného účtu. Dnešné zmätočné hlasovanie považuje Turčanová za pochybenie návrhovej komisie, ktorá nemá predkladať poslanecký návrh, ale má sa s ním buď stotožniť, alebo navrhnúť svoj vlastný návrh.

Ak by návrhová komisia dala návrh, v ktorom sa nestotožňuje s poslaneckým návrhom, až potom mohol poslanec Benko dať svoj protinávrh, o ktorom by sa samostatne hlasovalo. Primátorka uviedla, že zjavne poslanci majú rezervy v rokovacom poriadku. Turčanová bude iniciovať zvolanie júnového zasadnutia zastupiteľstva v skoršom termíne, ako bolo pôvodne dohodnuté, aby sa neblokovali niektoré stavebné projekty.

Môže vás zaujímať:

Rokovanie prešovského zastupiteľstva malo časové trhliny: Poslanci poriadne meškali so začiatkom, aj po prestávke!

Na prešovskom legendárnom kúpalisku niekto vyčíňal: Smutné konanie vandalov na Delni!

Dobrý festival sa blíži: Na Delni sa predstaví množstvo prešovských kapiel, príde aj uznávaný belgický producent!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM