Milan Jusko Rôzne

Cesty ako tankodróm? Radnica našla 251 000 €

Cesty po zime v Prešove vyzerajú v niektorých úsekoch doslova ako tankodróm. Vodiči v Prešove budú menej hromžiť a ušetria si autá. Na zničené cesty po zime mesto Prešov plánuje minúť 251 000 eur. Či to bude stačiť na všetky poškodené úseky, je však

Prednosta Mestského úradu v Prešove Branko Benko uviedol, že ak zastupiteľstvo návrh schváli, s opravami úsekov by chceli začať v už letných mesiacoch.

„V rozpočte na tento rok je vyčlenených 251.000 eur na súvislé opravy úsekov komunikácií. Priority mali stanoviť členovia výborov v jednotlivých mestských častiach, pričom na jednu mestskú časť pripadá vyše 35 000 eur,“ informoval dnes Benko.

Materiálom sa v stredu zaoberala aj mestská rada, niektorí poslanci však upozornili, že v zozname komunikácií sa nenachádzajú všetky navrhované úseky. Radní požiadali vedenie mesta o kontrolu a zosúladenie návrhov s materiálom, o ktorom budú hlasovať na mestskom zastupiteľstve 25. apríla.

Poslankyňa Andrea Turčanová (KDH,SDKÚ-DS-SaS,Most-Híd) uviedla, že peňazí na jednu mestskú časť je veľmi málo, lebo v zlom stave je oveľa viac úsekov. „My sme si zmapovali už v minulom roku najhoršie úseky ciest, tie úseky na Sibírskej a Vihorlatskej ulici sa opravili vlani. Ďalší zlý úsek je na Karpatskej ulici. Keďže tie peniaze boli obmedzené, tak sme vybrali túto cestu ako najhoršiu,“ vysvetlila Turčanová.

Mesto na jeseň minulého roka realizovalo súvislé opravy ciest a chodníkov na niekoľkých komunikáciách, ktoré sú najviac dopravne zaťažené. Práve na týchto úsekoch sa tvorilo najviac výtlkov a cesty boli značne poškodené.

„Náklady na tieto opravy predstavovali niečo vyše 800.000 eur s tým, že mesto ich malo uhradiť z tohtoročného rozpočtu. Tento záväzok sme si už zhruba na 80 percent splnili,“ konštatoval prednosta.

V druhej položke rozpočtu, ktorá sa týka financií na bežnú údržbu vyplývajúcu z kompetencií samosprávy, je vyše 590.000 eur. Táto suma je o necelých 150.000 eur nižšia ako vlani. Peniaze z tejto položky sú určene jednak na opravy komunikácií, ale aj na obnovu a údržbu dopravného značenia, opravy svetelnej signalizácie, obrubníkov, čistenie uličných priekop a cestných priepustov.

presov24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM