Ľubomír Hudačko Správy

Cestujúci od Nového roka čelia nepríjemnému zisteniu: Ceny v prímestskej doprave išli hore!

Nepríjemná správa pre cestujúcich, od Nového roka sa zvyšuje v rámci SAD cestovné. Podľa slov riaditeľa jednej zo SAD Jozefa Kičuru je zvýšenie rôzne, v priemere ide približne o 7 percent. Prešovský kraj mal doteraz podľa hovorkyne najnižšie cestovné na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Cestujúci od Nového roka čelia nepríjemnému zisteniu: Ceny v prímestskej doprave išli hore!
Zdroj: Webnoviny.sk

Dopravcovia, ktorí realizujú prímestskú dopravu v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) vo verejnom záujme, zvýšili od začiatku roka cestovné. Odzrkadľuje sa to však viac na kratších trasách.

Dotácia narástla o 6 miliónov

Čo bolo dôvodom tohto opatrenia? „Nuž predovšetkým to, že dotácia samosprávneho kraja na výkon vo verejnom záujme za päť rokov narástla o 6 miliónov eur. Kým v roku 2009 sme na prímestskú autobusovú dopravu dali dotáciu 12 miliónov eur, v roku 2013 to už bolo 18 miliónov eur. Podotýkam, že sú to vlastné príjmy samosprávneho kraja, ktoré by sme mohli použiť na kultúru, zdravotníctvo, školstvo alebo akúkoľvek opravu ciest,“ uviedla hovorkyňa predsedu PSK Veronika Fitzeková.

Ďalej povedala, že zvyšovanie dotácie sa dialo postupne, pretože sa zvyšovali aj náklady dopravcov. Ide o sumu, ktorá je vypočítaná podľa vzorca stanoveného pri podpise zmluvy. Fitzeková pripomenula, že ostatné kraje zvyšovali cestovné už v roku 2011, no PSK vtedy znížil počet objednaných výkonov, znížil sa teda počet kilometrov, ktoré realizovali dopravcovia, a to o 1,2 milióna.

Prešovský kraj mal najnižšie cestovné

V súčasnosti k tomuto kroku pristúpiť nemohli, pretože by to obmedzilo dostupnosť niektorých častí kraja a skomplikovalo život obyvateľom. Navyše, zníženie počtu kilometrov tiež prinieslo zníženie počtu cestujúcich. Práve to je ďalším dôvodom, prečo sa kraj a SAD-ky rozhodli zvýšiť cestovné. Tarifa, ktorá platí od začiatku roka 2014, sa len zosúladila s tarifou Košického samosprávneho kraja. Prešovský kraj mal doteraz podľa hovorkyne najnižšie cestovné na Slovenku, no po Banskobystrickom kraji práve on doplácal dopravcom najviac.

Na základe zmluvy s PSK, ktorej platnosť skončí v roku 2017, by verejní dopravcovia mali aj primerane obnovovať vozový park. Fitzeková potvrdila, že tak robia a zatiaľ nedošlo k problémom s plnením zmluvy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM