Zuzana Vajayová Rôzne

Cestujúci na linkách SAD Prešov sa v lete musia pripraviť na zmeny

Cestujúci na linkách SAD Prešov, a. s., sa v lete musia pripraviť na zmeny, ktoré súvisia predovšetkým so školskými prázdninami a dovolenkovou sezónou.

Spoločnosť v období letných prázdnin zredukuje spoje v prímestskej doprave. Nakoľko sa dá očakávať záujem o cesty do zahraničia, posilní medzinárodnú linku do Prahy. Uviedol to dnes pre TASR riaditeľ odboru dopravy spoločnosti Štefan Mišík.

„Z pochopiteľných dôvodov v letných mesiacoch dočasne zredukujeme prímestskú dopravu o spoje, ktoré zabezpečovali predovšetkým prepravu žiakov do školských zariadení,“ vysvetlil riaditeľ odboru.

Straty za výkony vo verejnom záujme uhrádza na základe dohody s dopravcom Prešovský samosprávny kraj. Ten schvaľuje cestovné poriadky v decembri a podľa Mišíka sa už v tomto harmonograme dopredu počíta s letnou redukciou spojov.

Vzhľadom na to, že sa predpokladá zvýšený záujem o cestovanie do Českej republiky, spoločnosť posilňuje linku, ktorá premáva na trase Košice – Praha. Mišík uviedol, že táto linka premáva trikrát do týždňa, v lete je to päťkrát.

SAD Prešov ešte pred dvomi rokmi prevádzkovala počas prázdnin linku Prešov – Domaša, ktorá zabezpečovala prepravu cestujúcich do rekreačného strediska Valkov.

„Z dôvodu nezáujmu sme už vlani túto linku prestali prevádzkovať a tohto roku neuvažujeme o jej obnovení,“ vysvetlil Mišík.

Autobusy spoločnosti SAD Prešov najazdia ročne zhruba 10 miliónov kilometrov na prímestských linkách a vyše 2,2 milióna kilometrov na diaľkových a medzinárodných linkách, pričom prepravia celkom 12,5 milióna cestujúcich. Spoločnosť na túto dopravu využíva okolo 200 autobusov a zamestnáva približne 250 vodičov.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM