Barbara Dallosová Rôzne

Centrom diania v šarišskej obci je legendárna studňa: Preberá sa pri nej futbal aj politika

Studňa s prameňom v dedinke pri Prešove je vraj pre miestnych čímsi magická. Kedysi si pri nej dávali obyvatelia zraz po ceste do kostola, dnes je obľúbeným miestom na preberanie najrôznejších tém. Od roboty, cez futbal až po politiku.

Ilustračný obrázok k článku Centrom diania v šarišskej obci je legendárna studňa: Preberá sa pri nej futbal aj politika
Zdroj: TASR

Voda z miestneho prameňa, ktorý vyviera uprostred dedinky Brežany v okrese Prešov domácim vždy chutila. Keď prišiel niekto cudzí pred desiatkami rokov do tejto šarišskej obce, mohol v nedeľu ráno vidieť pri prameni prázdne vedrá. „Manželka mi rozprávala, že kedysi ženičky v nedeľu ráno išli vyobliekané do kostola a so sebou niesli vedro. To si odložili pri prameni a pomaly sa vydali do kostola na briežku. Keď išli z omše, nabrali si vody a odnášali ju do svojich domov,“ hovorí miestny rezbár Miroslav Janič.

Studňa je pre miestnych magická

Na území obce sú až tri pramene, pričom dva sa využívajú ako studne a ten tretí v strede dediny slúži všetkým. Tí starší sú zvyknutí na vodu z tejto studne od malička.

,,Ľudia sa sťažujú, že sa majú zle. Nariekajú, že všetko je drahé. Keď ich vidím, ako chodia z nákupov a nosia balíky minerálnej vody, nestačím sa čudovať. Tu máme dobrú vodu z prameňa a oni kupujú, ani nevedia čo,“ hovorí dôchodca Jozef Guman.

Dodáva, že toto miesto je pre miestnych magické. Keď sa tu stretnú chlapi, preberá sa politika, robota i futbal. Z toho dôvodu sa aj obec snaží, aby tu bolo čo najpríjemnejšie a postavila tu altánok.

Modernizácia sa neosvedčila

Snažili sa aj zmodernizovať naberanie vody zo studne, ale život to tak nechcel. Vyskúšali dvojpiestovú pumpu, dlho nevydržala. Potom skúšali koleso s reťazou, ale tá zmizla aj s vedierkom. Najlepšie sa osvedčila takzvaná kvaka, ktorá sa tu používa už desaťročia.

,,Voda z prameňa sa naberá vedrom, ktoré je zavesené na takej drevenej palici, ktorá je odrezaná tak, aby na nej zostal hák, u nás sa to volá kvaka. Len treba dať pozor, keď sa ponorí vedierko do vody, aby z toho háka nevyskočilo von, potom sa ťažko loví zo studne,“ vysvetľuje so smiechom dôchodca.

Môže vás zaujímať:

Dedinka pri Prešove so zvláštnym čarom: Nemajú obchod ani hostinec, turistov ale prilákať vedia

Na fotke: Ľudový rezbár Miroslav Janič z obce Brežany

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM