Ľubomír Hudačko Rôzne

Cena mesta? Pravica mala problém s Dupkalom starším, jeho syna to nenechalo chladným

Bod programu o Cene mesta Prešov na rokovaní poslancov vyvolal diskusiu. S jedným z troch navrhnutých laureátov mal totiž pravicový klub problém. Išlo o otca poslanca Rudolfa Dupkalu.

Ilustračný obrázok k článku Cena mesta? Pravica mala problém s Dupkalom starším, jeho syna to nenechalo chladným
Zdroj: TASR

Cena mesta Prešov je verejným ocenením za vynikajúce tvorivé činy a dlhoročný mimoriadny prínos pre rozvoj mesta Prešov vo vymedzených oblastiach činnosti. Poslanci na zastupiteľstve rozhodovali o tom, či ju navrhnutí laureáti aj skutočne získajú. S jedným z nich však mal pravicový klub problém a to s Rudolfom Dupkalom starším.

„Je tu problém s jeho publikačnou činnosťou do roku 1989 a preto navrhujem, aby sa hlasovalo o každom navrhnutom osobitne,“ povedal poslanec Rastislav Mochnacký. K jeho názoru sa pridal aj Richard Drutarovský a vyjadril nádej, že sa bude diskusia niesť v pokojnej rovine.

Poslanca Rudolfa Dupkalu mladšieho to však nenechalo chladným. „Pokúsim sa byť bez emócií, aj keď to bude ťažké. Ide o človeka, ktorý mi dal život a dal akademický život tisícom obyvateľom tohto mesta. Narozdiel od kolegov sediacich v týchto laviciach. Od dnešného dňa si vyprosím, aby mi niektorí kolegovia tykali. Nezaslúžia si to. Čo je zlého na človeku, ktorý vydal osem monografií, v 7. jazykoch? Od roku 1980 si prešiel všetkými akademickými funkciami katedry. Jediným problém bolo, že bol sčítaným a múdrym. Nehájim, či má cenu dostať alebo nie, ale každý rozumný človek musí hájiť česť rodičov. Nikdy mestu nič nezobral, ale naopak, veľa mu dal,“ povedal syn navrhnutého laureáta.

Mestské zastupiteľstvo napokon hlasovalo za všetkých navrhnutých laureátov osobitne, ako to navrhol Rastislav Mochnacký. Nakoniec ale schválilo udelenie Ceny mesta Prešov za rok 2014 aj Rudolfovi Dupkalovi st.. Okrem neho sa pocty dostalo aj Karolovi Kyslanovi st. a takisto Eve Zacharovej. V prípade R. Dupkalu staršieho však z 29 poslancov hlasovalo za len 15, až 14 sa zdržalo.

Čítajte tiež:

Prekvapenie na zastupiteľstve: Poslanec na seba strhol pozornosť, takto obdaroval kolegu darčekom!

Poslanci rokujú na zastupiteľstve, ale bez primátorky: Turčanová na facebooku odhalila, čo je za tým

foto: ilustračné/Rudolf Dupkala st.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM