Ľubomír Hudačko Tlačové správy

Bývanie na Slovensku bojuje s problémami. Riešenie ponúka výhodné stavebné sporenie

Každý prirodzene túži žiť vo vlastnom. Finančná situácia mnohých Slovákov však nedovoľuje kúpiť si vlastný dom či byt. Jedným z riešení je mimoriadne výhodné stavebné sporenie.

Ilustračný obrázok k článku Bývanie na Slovensku bojuje s problémami. Riešenie ponúka výhodné stavebné sporenie
Zdroj: TASR

Problém č. 1: Rodinných domov a bytov je stále málo, neustále starnú a stavebníctvo stagnuje

Na Slovensku je momentálne takmer 1,78 milióna trvalo obývaných bytov, cenzových domácností je však vyše 2,2 milióna. Preto na Slovensku reálne chýba takmer pol milióna bytov. Okrem toho nám patrí priečka na chvoste EÚ v počte bytov na 1 000 obyvateľov. Produkcia v stavebníctve pritom neustále klesá. Nových bytov sa stavia voči ich potrebe veľmi málo.

Riešenie: Stavebné sporenie ponúka výhodné sporenie (aktuálne s úrokom až 3 % ročne) a výhodné stavebné úvery a medziúvery. Investovaním do bývania sa počet bytov a domov zvýši. Stavebné sporenie tiež podporuje stavebníctvo. Každoročne sa z jeho zdrojov vytvorí 30 000 nových prac. miest v tomto a príbuzných odvetviach hospodárstva.

Problém č. 2: Väčšina bytov či domov bolo postavených pred 20 až 40 rokmi. Ich hodnotu, komfort a kvalitu podľa vtedajších noriem nahlodal zub času. Treba preto investovať do obnovy. Podľa štatistík sa od roku 2000 obnovovali bytové domy s počtom 20 až 25 tisíc bytov ročne. Dnes sa obnovuje asi dvojnásobok, avšak, ak chceme obnovu ukončiť do roka 2033, tak je potrebné ročne obnoviť bytové domy s počtom až 58 tisíc bytov.

Riešenie: Stavebné sporenie tiež ponúka financovanie obnovy rodinných či bytových domov. Do dnešného dňa Prvá stavebná sporiteľna poskytla takmer 300 miliónov eur na tento účel. Aktuálne je v ponuke akcia na úvery na obnovu bytových domov len za 2,99% ročne. Podľa výstupov z tisícov už obnovených bytoviek na Slovensku prostredníctvom úverov z PSS sú vlastníci a ich správcovia schopní splácať úvery z usporenej energie na vykurovanie. Takže vlastne zadarmo zvýšia kvalitu aj hodnotu svojej nehnuteľnosti a navyše aj chránia životné prostredie.

Problém č. 3: Cena bytov nezodpovedá príjmom, z jednej mzdy si nedokážeme kúpiť ani jeden štvorcový meter bytu. Najdrahšie sú byty v Bratislavskom kraji. Štvorcový meter tam stojí až 1 667 eur. V Prešovskom kraji je to 787 eur. Priemerná mesačná mzda však nepostačuje ani na kúpu jedného štvorcového metra bytu. V Prešove priemerný zamestnanec zarobí 607 eur. Výnimkami sú Nitriansky a Trenčiansky kraj, kde priemerná mesačná mzda stačí aspoň na jeden kvadrát.

Riešenie: Stavebné sporenie ponúka možnosť sporiť si na budúce bývanie s výhodnými úrokmi. Každá klient má následne nárok na stavebný úver s úrokom už od 2,9% ročne. Až do 50 000 eur ho PSS poskytuje bez založenia nehnuteľnosti. Pri niektorých typoch medziúverov ponúka podobnú možnosť, avšak hranica je 40 000 eur.

Problém č. 4: Mladí ľudia sa nedokážu osamostatniť, vlastné bývanie si bez pomoci nemôžu dovoliť. Najčastejšie si užívajú služby „mamahotela“. Až tretina Slovákov vo veku 31 až 35 rokov žije s rodičmi. Buď im to vyhovuje, alebo si vlastné bývanie nemôžu dovoliť. **V Prešovskom kraji žije s rodičmi až 44% celej populácie tohto regiónu.

Riešenie: Stavebné sporenie ponúka možnosť uzatvoriť zmluvu deťom už od narodenia. V 18-tke má mladý človek k dispozícii cca 60 000 eur na zabezpečenie si bývania. Tieto prostriedky postačujú aj na kúpu 2-izbového až 3-izbového bytu vo viacerých regiónoch Slovenska.

Stavebné sporenie je u nás už 21. rok. Na Slovensko ho priniesla práve Prvá stavebná sporiteľňa. V tomto roku si v nej uzatvorilo zmluvu 88 118 klientov v celkovom objeme cieľových súm 1,2 mld. eur. **V Prešovskom kraji si klienti uzatvorili v tomto roku 11 546 zmlúv v objeme 123,7 milióna eur.

PSS poskytla od januára do konca septembra 2013 celkom 17 975 úverov v objeme 337,57 milióna eur. V regióne Prešov ide o 2 786 úverov na bývanie v celkovom objeme 39,2 milióna eur. Klienti majú záujem aj o obnovu svojho bývania. V tomto roku PSS poskytla celkom 215 úverov na obnovu bytových domov v celkovom objeme 22,32 milióna eur. **V Prešovskom regióne išlo na obnovu bytových domov prostredníctvom úverov PSS 5,26 milióna eur.

Oslovte svojich obchodných zástupcov a získajte bližšie informácie na pobočke v Prešove, na Hlavnej 56, 080 01 Prešov na t.č.: 051/7722 125.

foto: ilustračné, PSS, a.s.

Bývanie na Slovensku bojuje s problémami. Riešenie ponúka stavebné sporenie
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM