Ľubomír Hudačko Samospráva

Jeden z troch unikátov v Európe chcú zrekonštruovať: Budova prešovského Kumštu potrebuje na opravu štvrť milióna

Samosprávny kraj chce v roku 2014 zrekonštruovať historickú budovu Kumštu. V centre mesta by tak mali vzniknúť expozičné priestory i turistická atrakcia. Župa bude musieť siahnuť do vrecka po 250 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Jeden z troch unikátov v Európe chcú zrekonštruovať: Budova prešovského Kumštu potrebuje na opravu štvrť milióna
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

V budove sú totiž pozostatky dômyselného zariadenia machina hydraulica a je to budoba bývalej stredovekej mestskej vodárne v Prešove.

„Predovšetkým chceme zachovať a verejnosti sprístupniť hydraulické zariadenie, jedinečné v celej Európe. Verejnosť si po rekonštrukcii bude môcť pozrieť torzo z toho zariadenia z 15. storočia, ktoré sa zachovalo a bude tu sprístupnená aj jeho maketa. Keďže sa tu uskutočnia aj búracie práce, vznikne priestor i pre veľkú expozíciu pre galériu alebo múzeum,“ povedala hovorkyňa predsedu Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková.

Podľa jej ďalších slov na opravu bude podľa projektovej dokumentácie potrebných asi 250 000 eur, krajská samospráva je pripravená ich investovať z vlastných zdrojov. Nevylúčila však ani eurofondy. Konečná suma potrebná na rekonštrukciu bude známa až po verejnom obstarávaní.

Kumšt je významná technická pamiatka, budova však prešla podľa riaditeľa Krajského múzea v Prešove Adriána Lattu mnohými prestavbami, ktoré zmenili jej pôvodné využitie. Stále je tu torzo jedinečného historického systému v Európe, ktorý sa nachádza len v Prešove, Prahe a Krakove. Po rekonštrukcii by budova mohla podľa neho prilákať aj množstvo turistov.

Historická budova Kumšt v Prešove
1
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM