Ľubomír Hudačko Správy

Bude španielska zlievareň v Petrovanoch? Poslanci sa chystajú obyvateľom klopať na dvere

Sú obyvatelia Petrovian naklonení k výstavbe zlievarne v ich priemyselnej časti, alebo nie? To by sme sa mohli dozvedieť už čoskoro, pretože v obci sa chystá prieskum.

Ilustračný obrázok k článku Bude španielska zlievareň v Petrovanoch? Poslanci sa chystajú obyvateľom klopať na dvere
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Stane sa tak už sa počas najbližieho víkendu, v rámci prieskumu sa bude zisťovať, či sú obyvatelia obce za alebo proti výstavbe zlievarne v jej priemyselnej časti.

Domy navštívia poslanci

K dohode o realizácii prieskumu sa dospelo na verejnom zhromaždení, na ktorom sa stretlo asi deväťdesiatoby­vateľov obce s predstaviteľmi firmy Funderia Condals. Tí predstavili projekt zlievarne a odpovedali na otázky občanov. Prieskum sa bude podľa starostu obce Jána Lenka realizovať tak, že sedem poslancov obecného zastupiteľstva počas dvoch dní navštívi každý dom v obci a položí otázku obyvateľom.

Na základe výsledkov sa rozhodne, či investor do Petrovian príde, alebo to dopadne podobne ako v Prešove, kde chcel svoj zámer realizovať pôvodne. Starosta sa zároveň stretol s predstaviteľmi spoločnosti a niekoľko hodín s nimi rokoval. „Investor chcel len lepšie spoznať našu obec a získať o nej viac informácií. Hovorilo sa aj o možnosti verejnej dopravy pre budúcich zamestnancov zlievarne,“ povedal starosta.

V Prešove ich nechceli, petíciu písali aj v Petrovanoch

Proti výstavbe zlievarne v priemyselnej časti Hura spisovali petíciu obyvatelia obce potom, ako investor oznámil, že ustupuje od zámeru stavby závodu v prešovskej priemyselnej zóne IPZ Záborské a uvažuje o investícii v Petrovanoch. Proti zlievarni sú najmä obyvatelia bytovky, ktorá sa nachádza v blízkosti priemyselnej časti. Podľa starostu Funderia Condals nemá záujem o odkúpenie celej budovy, no prichádza do úvahy jej odkúpenie viacerými podnikateľmi nachádzajúcimi sa v priemyselnej zó­ne.

„Obec ponúkla, že obyvateľom postaví bytovku s rovnakým štandardom, no všetko je v štádiu rokovaní a výsledok nie je jasný,“ povedal Lenko. Investícia hutníckej spoločnosti Funderia Condals vo výške 20 miliónov eur mala pôvodne priniesť do mesta Prešov približne 400 pracovných miest. Potom, čo obyvatelia okolitých obcí spísali petíciu a predĺžilo sa schvaľovanie vplyvov ich zámeru na životné prostredie, zástupcovia firmy ohlásili odchod z priemyselného parku IPZ Záborské. Novou lokalitou, v ktorej uvažovali o umiestnení zlievarne, bola neďaleká obec Petrovany. Aj v nej však približne 500 obyvateľov obce a okolia podpísalo petíciu proti tomuto zámeru.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM