Rôzne

Bude sa veru na čo pozerať: Kapušiansky hrad obsadia rytieri, hudobníci i tanečnice

Rytierske súboje, divadlo, dobovú hudbu, tanec a pôvodné jedlá si môžu užiť návštevníci Kapušianskeho hradu na podujatí Návrat rytierov na hrad Kapušany.

Ilustračný obrázok k článku Bude sa veru na čo pozerať: Kapušiansky hrad obsadia rytieri, hudobníci i tanečnice
Zdroj: TASR

Tretí ročník podujatia Návrat rytierov na hrad Kapušany, ktoré organizuje obec Kapušany v okrese Prešov, sa uskutoční v nedeľu 3. septembra s členmi združenia historického šermu Sarus. Program sa začne o 14.00 h, hlavnými účinkujúcimi budú skupiny Sarus, Aramis, Strážcovia pravých pokladov storočí (SPPS), Fatima, Horus. Deti sa môžu zahrať so špeciálnymi drevenými hračkami, vyhotovenými v historickom duchu.

Viaceré úpravy

Kapušiansky hrad za posledné roky prešiel viacerými úpravami. Obec sa zapája do programu obnovy hradov s finančnou podporou štátu a využitím voľnej pracovnej kapacitu z radov nezamestnaných. Návštevníci si budú môcť všimnúť výsledky práce na vstupnej bráne, vyčistený zásyp hradnej veže, obnovu západnej steny a súčasťou projektu je aj archeologický výskum. Samospráva v tomto roku získala finančnú dotáciu na materiál a 20 zamestnancov, ktorým úrad práce refunduje mzdy od 1. júna do konca novembra.

Výhľad z veže

Hrad Kapušany je jedným z mála, ktoré sú dobre viditeľné aj vo večerných hodinách. Siluetu hradu môžu vidieť najmä cestujúci, ktorí prichádzajú od Bardejova, Prešova a Vranova. Osvetlenie na hrade zaviedli vlani v máji, zavedenie prúdu znamenalo prekonať 500-metrovú vzdialenosť v strmom kopci a v závere aj úsek vedúci cez skalu. Mimo sezóny je hrad osvetlený cez víkendy od 21.00 do 23.00 h, počas letných prázdnin každý večer o hodinu dlhšie. Už viac ako rok je sprístupnená aj vyhliadková veža, ku ktorej vedie 74 schodov. Vlani si pohľad z veže počas sezóny jún – október vychutnalo 11 200 ľudí. Počas tohtoročných prázdnin prichádza na hrad denne okolo 50 – 60 turistov. Informoval o tom správca hradu Zdeno Petrásek.

Turisti môžu na hrade navštíviť aj infocentrum, kde okrem informácií nájdu aj propagačné materiály, suveníry a základné občerstvenie. Návštevníci môžu využiť aj služby sprievodcu a centrálne ohnisko, je to jediné miesto, na ktorom je povolené zakladať oheň na hrade, ktorý sa nachádza v piatom stupni ochrany.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM