Ľubomír Hudačko Samospráva

Bude sa obnovovať šarišská galéria? PSK má pripravený projekt za 2,49 milióna eur!

Prešovský samosprávny kraj má spracovaných osem projektov na rekonštrukciu kultúrnych inštitúcií za viac ako 13 miliónov eur. Jedným z finančne najnáročnejších je projekt na obnovu Šarišskej galérie v Prešove.

Ilustračný obrázok k článku Bude sa obnovovať šarišská galéria? PSK má pripravený projekt za 2,49 milióna eur!
Zdroj: TASR

PSK tak reaguje na výzvu Regionálneho operačného programu – Opatrenie 3.1 Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov a bude sa snažiť o získanie nenávratného finančného príspevku. Na najbližšom rokovaní krajského parlamentu 18. februára by mali poslanci tieto zámery schváliť. Spolufinancovanie samosprávneho kraja pri týchto projektoch predstavuje 5 %, vo finančnom vyčíslení 663 tisíc eur.

„Je to šanca ako získať prostriedky, ktoré nevyhnutne potrebujeme na obnovu našich zariadení. Európske financie by nám pomohli výrazne sa posunúť vpred a vyriešiť viaceré zásadné problémy v oblasti kultúry,“ povedal predseda PSK Peter Chudík.

Obnova galérie za 2,49 milióna eur?

„Celkovo ide o osem projektov s predpokladaným rozpočtom 13,26 miliónov eur. Finančne najnáročnejšie projekty sú spracované na obnovu objektov Šarišského múzea v Bardejove, Podtatranského múzea v Poprade, Vihorlatského múzea v Humennom a Šarišskej galérie v Prešove. Každý má hodnotu 2,49 milióna eur,“ uviedla bližšie hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.

Uzávierka výzvy je v apríli, následne prebehne hodnotiaci proces. Jeho výsledky by mohli byť známe do leta.

foto: ilustrančné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM