Ľubomír Hudačko Kultúra

Bude mať vynovenú koncepciu: Prešovčanov čaká obľúbené podujatie Fašiangovanie

Folklórne tradície, veľkolepá ľudová zábava a fašiangová zabíjačka. Také bude prešovské Fašiangovanie 2018. Fašiangy v tomto roku vyvrcholia 13. februára.

Ilustračný obrázok k článku Bude mať vynovenú koncepciu: Prešovčanov čaká obľúbené podujatie Fašiangovanie
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Stane sa tak tradične v utorok pred Popolcovou stredou. Jedno z najobľúbenejších, no zároveň i najzábavnejších prešovských podujatí Fašiangovanie sa uskutoční 13. februára so začiatkom o 11:00 na prešovskej pešej zóne.

Na čo sa tešiť?

Vo vynovenej koncepcii tohto obľúbeného podujatia sa centrum mesta zaplní fašiangovými maskami, fašiangovými zvykmi, ľudovou zábavou a nebude chýbať ani dobré jedlo, ktoré je s veselosťou fašiangov neodmysliteľne spojené.

Od 11.00 sa ku vôni šišiek, fánok či koláčov aj v tomto roku pridá vôňa zabíjačkových špecialít – pečienky, slaniny, klobás, jaterníc, tlačenky, huspeniny či škvarkov. Nebude to však len o ovoniavaní, samozrejmosťou budú i ochutnávky. Samozrejmosťou budú stánky s občerstvením či výzdoba pešej zóny fašiangovými maskami. Popritom do nálady i do skoku budú vyhrávať dve ľudové kapely.

Od 15.30 sa zábava presunie na hlavné pódium, kde sa postupne predstaví 15 folklórnych súborov. Program vyvrcholí vo večerných hodinách tradičným pochovávaním basy.

Spojené so zábavou i zvykmi

Pozvaní sú všetci, ktorí sa chcú zabaviť v ostatný deň Fašiangov, obdobia, ktoré trvá od sviatku Troch kráľov do polnoci pred Popolcovou (Škaredou) stredou. Vtedy končí toto obdobie veselosti, zábav, plesov či zabíjačiek. I keď v každej časti Slovenska sú zaužívané iné fašiangové zvyky a tradície, v jednom sú rovnaké – nesmie počas nich chýbať dobrá zábava a jedlo.

Sú teda spojené s veselosťou, zábavou, zvykmi a ľudovými tradíciami. Najveselšie sú posledné dni tohto obdobia, spojené s karnevalmi či s hodovaním. Štedré hodovanie pritom má podľa tradície priaznivo pôsobiť na hojnosť v nasledujúcom roku. Voľakedy tiež panovala predstava, že kto sa na fašiangy dosýta nenaje, bude hladný po celý rok. Fašiangy pochádzajú zrejme z nemeckého výrazu „fašang“, ktorý sa vyvinul zo slova vast-schant, čo vo voľnom preklade znamená posledný nápoj.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM