Ľubomír Hudačko Rôzne

Braňo Kostka zo skupiny Fragile chváli: V Prešove sa o kultúru starajú príkladne

Skupina Fragile sa spojila s Richardom Müllerom a výsledkom toho sú výnimočné koncerty. V Prešove to hudobníci taktiež potvrdili a líder kapely Braňo Kostka prezradil, prečo práve v našom meste je možné vytvoriť ideálnu atmosféru aj samotných účinkujúcich.

Ilustračný obrázok k článku Braňo Kostka zo skupiny Fragile chváli: V Prešove sa o kultúru starajú príkladne
Zdroj: Dnes24.sk

Unikátny projekt Hlasy medzi ľuďmi rezonuje a po vystúpeniach sú spokojní nielen diváci ale i hlavní protagonisti. V rozhovore prečo tomu je tak viac priblížil Braňo Kostka.

V Prešove je veľa pivníc

Dirigent potvrdil slová Richarda Müllera, že publikum v metropole Šariša bolo opäť viac než chvályhodné: „Áno, rozhodne. My máme pravidelnú skúsenosť v Kine Scala na dobré publikum. Tu majú ľudia vzťah k hudbe, veľkú mieru má na tom aj fakt, akú akustiku má daná sála. Kto tu organizuje kultúrny život, v akom zložení sa tu ľudia ocitnú a ďalšie fakty. Tu je to veľmi priaznivé. Máme koncerty tu veľmi radi. To je veľmi dôležité, cítiť, že ľudia, ktorí sa v Prešove o kultúru starajú si na tom dajú záležať a potom je ten zážitok z oboch strán viac než príjemný. Oslovujú ľudí, ktorým na hudbe záleží. Máme s tým skúsenosť aj zo sólových vystúpení kapely Fragile,“ priblížil.

Dôležité je nepodceňovať priestory na skúšanie. V Prešove je podľa Kostku dostatok priestoru a preto sa tu rodí množstvo výnimočných hudobníkov: „Súvisí to aj s podmienkami v danom meste. Vy tu máte veľa pivníc napríklad, ktoré slúžia ako skúšobne a priestory, kde sa dá robiť muzika. To je strašne dôležité. Prispeje k tomu, že kapely majú podmienky na svoj štart. Oni potom vytvoria tlak a priestor na to, že vznikajú potom ďalšie a ďalšie skupiny. Navzájom sa ovplyvňujú a ja cítim takú tú správnu hrdosť ľudí na východnom Slovensku. Vážia si, že sú odtiaľ, svoje tradície a že sú tu takí šikovní ľudia. Aj rádiá hrajú domáce kapely, ktoré odtiaľ vychádzajú. Samozrejme, je tu rivalita Košíc a Prešova, ale ja si myslím, že je ďaleko lepšie byť hrdý na niečo svoje. V Bratislave sa v rádiách hrá väčšinou zahraničná hudba, tvária sa, že slovenskú ľudia nechcú. My sa na koncertoch presviedčame o opačnom fakte, tak neviem, kde je pravda,“ povedal nám ďalej v rozhovore.

So spoluprácou neváhali

Tiež uviedol, prečo sa Fragile rozhodli spolupracovať s Richardom Müllerom: „Nie je to rozhodne náš cieľ, sme životaschopný a samostatný subjekt, ktorý má svoje pesničky. Oslovenie od Richarda si však veľmi vážime, lebo on má skvelý repertoár. Mnohé tie, ktoré nie sú známe sú výsledkom aj toho, že vedenie rádií nie je odborne na vysokej úrovni. Je to aj vinou podmienok, aké na Slovensku v rádiách vládnu. Ďaleko viac piesní v našej krajine by si zaslúžilo, aby ich ľudia poznali. Richard má množstvo vecí, ktoré sa dajú zosúladiť do verzie bez hudobných nástrojov. Aj to nás tešilo pri tej spolupráci. Je to špička slovenskej popmusic, pre nás to bola česť. Síce sme to nevyhľadávali, ale bez váhania sme súhlasili,“ povedal a za pravdu mu dalo aj vypredané Kino Scala, ktoré prezentovalo vďaku dlhotrvajúcim potleskom po každej piesni.

Vyplávala tak na povrch tak otázka, či by nebolo namieste pridať ešte jeden koncert opäť v Prešove: „Určite sme nad tým rozmýšľali, ale nebolo to vecou našej vôle. Častokrát to ovplyvňujú podmienky a termíny. Presuny medzi mestami sú ale dramatické a náročné, takže aj keď snaha je, nie vždy je k tomu aj voľný priestor,“ uviedol na záver.

Foto: Jana Bujňáková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM