Ľubomír Hudačko Správy

Boli sme pri tom: Reportáž z maturít na gymnáziu Konštantínova. Strach, obavy aj úsmev na perách

Niektorí to už mali za sebou, iní na skúšku dospelosti ešte len čakali. Maturity sú v plnom prúde totiž aj na gymnáziu Konštantínova v Prešove. Boli sme pri tom. Na tvárach študentov bola badateľná obava, ale vyskytli sa aj úsmevy.

Ilustračný obrázok k článku Boli sme pri tom: Reportáž z maturít na gymnáziu Konštantínova. Strach, obavy aj úsmev na perách
Zdroj: Dnes24.sk

Počas ich veľkého dňa sme maturantov navštívili priamo na mieste. Maturitné skúšky totiž čakajú tento týždeň nejedného štvrtáka aj na hornom gymnáziu Konštantínova v Prešove.

Záleží to od otázky

„Dnes som maturoval z angličtiny, viac-menej sme sa na to pripravovali za tie celé štyri roky. Vyhradený bol na to aj posledný týždeň, takže príprava prebehla aj počas neho. Dnes sme dali zo seba, čo sa dalo. Výsledky budú onedlho, takže čakám. Vidím to na dvojku, alebo trojku. Malo by to byť dobré. V pondelok som mal voľno, no v stredu ma ešte čaká slovenčina, ekonomika a geografia,“ vysvetlil pre Prešov 24 Rafael.

Jeho kolega to mal ešte len pred sebou. „Cítim sa v pohode, záleží to ale od otázky, akú vytiahnem. Pripravený som, myslím, že fajn a všetko to záleží od nej. Talizman nemám, na takéto veci neverím. Je mi v podstate jedno, aké číslo vytiahnem, nemám obľúbené. Len nech otázka sadne. Chcel by som vytiahnuť z angličtiny Vedu a techniku, to by malo byť fajn,“ povedal nám maturant Filip.

Učitelia boli príjemní

Z chémie a anglického jazyka maturovala Petra, ešte ju bude čakať biológia a slovenčina. „Zatiaľ je to pohoda na to, aký bol stres predtým. Bola tam šťastná ruka aj na jednom aj druhom predmete, učitelia boli milí. Pocity sú dobré, stres bol hlavne doma, na mieste je to už v poriadku. Biológia a chémia vyvoláva väčší rešpekt ako anglický jazyk,“ prezradila Petra.

Samuel maturoval takisto z anglického jazyka a jeho pocity boli dobré. „V stredu mám dejepis a francúzštinu a vo štvrtok ma čaká slovenčina. Spolieham sa na svoje vedomosti, na tú prácu, ktorú som odviedol za tie roky a že učitelia budú prívetiví. Z angličtiny mám dobrý pocit, bolo to príjemné, učitelia boli príjemní, snažili sa aj pomôcť, keď som si nebol istý, takže mám z toho dobré pocity,“ uviedol.

Hladko

V čase nášho rozhovoru čakal Patríciu ešte len prvý predmet. „Trochu sa toho obávam, pretože ostalo ešte veľa hrozných tém. To, čo už bolo si vyškrtávame, aby sme sa neučili na danú tému zbytočne veľa. Je tam aj stres, ale myslím si, že to nebude až také náročné. Počuli sme, že učitelia hodnotia aj podľa toho, ako sme pracovali celé štyri roky,“ vyjadrila sa Patrícia.

„Ja som zatiaľ maturovala zo slovenčiny, chcela som vytiahnuť Antigonu od Sofokla, ale vyfúkla mi to moja kamarátka. Bohužiaľ, vytiahla som si niečo ťažšie. Čakám na výsledok, bojím sa, ako to dopadne. Dúfam, že to bude aspoň trojka. Čaká ma dnes ešte dejepis a vo štvrtok geografia a angličtina a dejiny umenia,“ hovorila o svojich pocitoch pre zmenu Alica. Na priebeh maturít sme sa opýtali aj skúšajúceho učiteľa z komisie.

„Maturity prebiehajú hladko, podľa plánu. Nič zvláštne sa neudialo, študenti sú pripravení celkom dobre. Sú síce vystresovaní, čo má vplyv aj na odpovede, ale prihliada sa na to. Žiaden extrém sa nevyskytol. Oproti minulému roku sú vedomosti študentov približne na rovnakej úrovni. Ťažko povedať, či sú viac úspešnejší chlapci, alebo nie, omnoho viac totiž maturuje dievčat,“ povedal skúšajúci Dušan Příbík, ktorý inak v bilingválnych triedach vyučuje anglický jazyk, dejepis a občiansku výchovu v angličtine.

Môže vás zaujímať:

Ktoré vás dostalo najviac? HLASUJTE o najlepšie maturitné tablo Prešova

Učiteľka prešovského gymnázia v otvorenom rozhovore: Čo je na mojej práci najťažšie

Veľký zážitok prešovských študentov: Účasť na najprestížnejších celosvetových vedeckých súťažiach!

V obrazoch: Na známom gymnáziu v Prešove plynú maturitné skúšky
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM