Ľubomír Hudačko Samospráva

Boj o poslanecké kreslá v meste naberá na obrátkach: Pozrite si zaujímavé čísla z prešovských obvodov!

Kandidátne listiny k nadchádzajúcim komunálnym voľbám sú uzavreté a v Prešove sa podľa nich o poslanecké mandáty pobijú desiatky uchádzačov. Zisťovali sme, ako to s počtami kandidátov vyzerá v jednotlivých volebných obvodoch v meste.

Ilustračný obrázok k článku Boj o poslanecké kreslá v meste naberá na obrátkach: Pozrite si zaujímavé čísla z prešovských obvodov!
Zdroj: Webnoviny.sk

Ako sme vás už informovali, v novembrových komunálnych voľbách sa o 31 poslaneckých kresiel v Prešove chce uchádzať 213 kandidátov.

Nezávislých kandidátov je 69. Pozreli sme sa na to, ako to s uchádzačmi vyzerá v jednotlivých volebných obvodoch.

V najmenšom obvode 31 kandidátov

V prvom volebnom obvode, ktorý zahŕňa Sídlisko III, Sídlisko Mladosť a Rúrky je 46 kandidátov na sedem miest v mestskom zastupiteľstve, čo vychádza v prepočte na 6,5 kandidátov na jednu stoličku. Je to zároveň najvyšší počet uchádzačov o kreslá.

Najmenší volebný obvod číslo dva tvoria Sídlisko II, pod a za Kalváriou, pod Kamennou baňou, pod Wilec hôrkou, Borkut, Vydumanec, Kyslá voda a Cemjata. Ten má 31 kandidátov, no uspieť môžu len traja. Znamená to teda viac ako 10 uchádzačov na jednu stoličku.

32 uchádzačov v štvrtom obvode

V treťom volebnom obvode, zahrňujúcom sever mesta, Šidlovec, Dúbravu, Surdok, Kúty a Nižnú Šebastovú je 31 kandidátov na poslancov. V mestskom zastupiteľstve sú pre uchádzačov z tohto volebného obvodu pripravené štyri miesta a tak sa o jedno kreslo pobije 7,75 kandidátov.

Druhý najvyšší počet kandidátov a teda 32 sa uchádza o priazeň voličov vo volebnom obvode číslo šesť – časť sídliska Sekčov (stavba 1–41). Keďže k dispozícii majú 4 miesta v mestskom parlamente, na jednu stoličku tu pripadá 8 kandidátov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM