Ľubomír Hudačko Iné športy

Boccia športovci prídu do Prešova: Prezradia pikošky z účasti na paralympiádach!

Východniari budú mať tento štvrtok unikátnu príležitosť vidieť a počuť naživo reprezentantov Slovenska v hre boccia na svetových paralympiádach. Róbert Ďurkovič, účastník troch svetových Paralympiád pricestuje do Prešova z Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Boccia športovci prídu do Prešova: Prezradia pikošky z účasti na paralympiádach!
Zdroj: Dnes24.sk

Besedovať by mal prísť tiež úradujúci Majster Európy z Portugalska 2013 Samuel Andrejčík zo Sniny. V hre sú aj ďalšie zvučné mená.

Ľudia s ťažkým telesným postihnutím často žijú pasívny život izolovane od spoločnosti a s pocitom, že je to ich nezmeniteľný osud. Pre týchto ľudí je veľmi dôležité, najmä v mladom veku, spoznať svoje schopnosti a príležitosti, ktoré ponúka svet. Spoločenská hra boccia bola vymyslená práve pre túto cieľovú skupinu ako možnosť pre záľubu, ale aj profesionálnu dráhu, ktorej vyvrcholením môže byť reprezentovanie Slovenska na svetovej Paralympiáde.

Boccia je spoločenská hra pre dvojice aj tímy, ktorá utužuje spoločenské kontakty. Boccia je šport, ktorý podporuje kondíciu a zdravý životný štýl. Boccia je relax, ktorý pomáha prekonávať ťažké životné situácie. Boccia je súťaž, ktorá rozvíja sebadisciplínu a sebavedomie. Boccia je dôvod ráno vstať. Boccia môže byť nová náplň a zmysel života pre niekoho, kto to už vzdal.

Občianske združenie ZOM Prešov len nedávno založilo športový klub Boccia ZOM Prešov. Klub je jediný svojho druhu na východe krajiny. Poslaním klubu je propagácia hry boccia na východnom Slovensku a tiež podpora pre záujemcov o tento šport – podpora hráčom, športovým asistentom, trénerom aj rozhodcom. Klub poskytuje nadšencom hry know-how, vzdelávanie, priestory aj profesionálne náradie – najmä lopty a hracie rampy zakúpené z grantu od Karpatskej nadácie.

Beseda s reprezentantmi Slovenska v tejto hre sa uskutoční vo štvrtok, 19. septembra 2013, o 13:00 hod. v prešovskej bezbariérovej Galérii Abilympiáda (Masarykova ul. 20 – areál bývalých vojenských kasární Zápotockého). Účastníci sa dozvedia pikošky z Paralympiád v Aténach 2004, Pekingu 2008 a Londýne 2012, ako prebiehali Majstrovstvá Európy v Portugalsku 2013, detaily oficiálnych pravidiel hry boccia, ktoré nenájdete v žiadnych dokumentoch, a hovoriť sa bude aj o dopingových kontrolách. Pozvaní reprezentanti odpovedia na všetky otázky, ktoré vás zaujímajú.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM