Ľubomír Hudačko Správy

Blýska sa na lepšie časy legendárnej Delne: Vodu vyčistia špeciálnou technológiou, v Európe budeme unikát!

Dobrá správa pre Prešovčanov. Pracuje sa na kvalite vody v legendárnom kúpalisku Delňa. Podľa primátorky cieľom je, aby ľudia sa v nej dokonca mohli ponárať. V rámci Európy bude Prešov prvým, kto použije na čistenie vôd prírodnej vodnej nádrže technológiu tlakového prečerpávania tekutín.

Ilustračný obrázok k článku Blýska sa na lepšie časy legendárnej Delne: Vodu vyčistia špeciálnou technológiou, v Európe budeme unikát!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Na Delni sa blýska na lepšie časy. Pracuje sa totiž na skvalitnení vody v jej nádrži, k čomu prispeje aj profestor Blahoslav Maršálek, vedúci oddelenia Experimentální fykológie a ekotoxikológie Botanického ústavu Akadémie vied ČR. V ostatných rokoch je prírodná nádrž Delňa skôr rizikom kvôli znečisteniu vody. Nachádzajú sa tam totiž rôzne baktérie, ktoré prináša voda potoka Delňa. Je permanentne znečisťovaná po celom svojom toku obcami, ktorými preteká.

Ako Delňu ozdraviť

„Cieľom je vytvoriť z Delne prírodné kúpalisko, kde by sa ľudia ponárali do jej vôd bez pocitu ohrozenia zdravia. Zvažovali sme s odborníkmi viaceré možnosti čistenia vody – od biologického až po využívanie slanej vody. Každý návrh riešenia mal plusy, aj mínusy, názory neboli jednoznačné. Aj preto sme oslovili profesora Maršálka z Brna,“ vysvetlila primátorka Andrea Turčanová. Z potoka Delňa boli odobrané aj vzorky vody.

Analýza vody podľa profesora Maršálka potvrdila, že zdroj vody pre nádrž je nevhodný, v nádrži je prebytok živín a problémom je aj netesné dno. Odstránenie týchto základných problémov by malo Delňu ozdraviť. Okrem jednoduchých úprav prítokového kanála pomôže Delni hlavne takzvané kavitačné čerpadlo využívajúce proces prudkej zmeny tlaku, na to, aby sa voda zbavila baktérií. Tá sa následne bude stabilizovať pomocou špeciálnych baktérií už priamo vo vodnej nádrži Delňa. Kavitácia je podľa Maršálka technológia tlakového prečerpávania tekutín, ktorá sa úspešne využíva na dezinfekciu zaoceánskych lodí.

Prešov prvý v Európe

V rámci Európy bude Prešov dokonca prvým, kto použije takúto technológiu na čistenie vôd prírodnej vodnej nádrže. Aj keď je odborník na čistenie vôd v Číne, napriek tomu pravidelne komunikuje s príslušnými pracovníkmi prešovskej radnice a správcovskej spoločnosti pomocou elektronických komunikačných možností. Na Delni sa zatiaľ uskutočňuje čistenie nádrže, jej utesňovanie a tiež prípravné práce súvisiace s overením novej technológie. Maršálek príde do Prešova začiatkom júna.

Môže vás zaujímať:

Rokovanie prešovského zastupiteľstva malo časové trhliny: Poslanci poriadne meškali so začiatkom, aj po prestávke!

Na prešovskom legendárnom kúpalisku niekto vyčíňal: Smutné konanie vandalov na Delni!

Dobrý festival sa blíži: Na Delni sa predstaví množstvo prešovských kapiel, príde aj uznávaný belgický producent!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM