Ľubomír Hudačko Rôzne

Bločková lotéria a Prešovčania? Niektorí sú skeptickí, iní odkladajú bločky aj v krčme!

Už je to tu! V posledný septembrový deň príde na rad prvé žrebovanie v rámci národnej bločkovej lotérie. Do nej sa môže zapojiť každý, kto si zaregistruje pokladničný bloček vydaný registračnou pokladňou. Zisťovali sme medzi Prešovčanmi ako vnímajú túto lotériu.

Ilustračný obrázok k článku Bločková lotéria a Prešovčania? Niektorí sú skeptickí, iní odkladajú bločky aj v krčme!
Zdroj: Webnoviny.sk

Národná bločková lotéria, ktorá má byť jedným z nástrojov Ministerstva financií SR v boji proti daňovým únikom. Rezort financií chce prostredníctvom tejto novinky odhaliť podnikateľov, ktorí podvádzajú pri vystavovaní dokladov z elektronickej registračnej pokladnice.

Na začiatku chaos

Chaos, ktorý sa spustil prvými pokusmi zaregistrovať bločky ešte pred oficiálnym dátumom nenabral práve najdôveryhodnejšie kontúry, ľudia si museli počkať do polovice septembra. Aj vtedy sa vyskytli problémy, oficiálna stránka na evidovanie nákupov nevydržala nápor. Počas dvoch týždňov ľudia prejavili enormný záujem o výhru: „Prekonali sme hranicu 6 miliónov zaregistrovaných bločkov. Onedlho budeme atakovať hranicu 6,5 a možno 7 miliónov registrovaných bločkov,“ informoval šéf rezortu financií Peter Kažimír v diskusnej relácii RTVS.

Práve tieto čísla však dávajú každému súťažiacemu len mizivú šancu na výhru: „Do lotérie som sa nezapojila, vôbec nevidím šancu na výhru. Nebločkujem,“ povedala študentka Natália.

Registrovať sa oplatí

Sú však aj prípady, keď si do vrecka bloček neodložíme a ostanú napospas osudu v predajni: „V našom obchode sme si všimli len veľmi malú zanietenosť zákazníkov o túto lotériu, množstvo bločkov nechávajú po nákupe tu. Asi neveria, že môžu vyhrať, alebo ešte stále nezaregistrovali mániu. Jedná sa väčšinou o dôchodcov,“ uviedla predavačka Dagmar z obchodu na Hlavnej ulici v Prešove.

Naopak, špekulanti vymysleli aj spôsoby, ako zaregistrovať jeden bloček viackrát. Stačí zaplatiť v hociktorom podniku ten istý produkt, ktorý si so známym objednáte dvakrát. Bloček vám potom vydajú naraz a objaví sa tam ten istý dátum, zaplatený tovar, čas aj suma.

„Ja odkladám všetky bločky, na žrebovanie sa teším. Verím, že vyhrám aspoň najmenšiu výhru, určite sa zaregistrovať oplatí,“ povedal pre Prešov 24 nezamestnaný Michal. „Mňa to začalo celkom baviť, bločky odkladám ešte aj v krčme,“ smeje sa Milan z Prešova.

Prví výhercovia budú známi 2. októbra. Registrovaný blok do lotérie nesmie byť starší ako dva mesiace, pričom jeho hodnota musí byť minimálne jedno euro. Lotéria by mala prebiehať v dvoch kolách, ktoré Tipos nazval prvá šanca a druhá šanca. Prvá šanca by mala prebiehať raz za 14 dní a výhry by mali byť peňažné. Prvou cenou by malo byť 10 tisíc eur, pričom ostatných deväť výhercov by si malo rozdeliť ďalších 10 tisíc eur. Druhá šanca by mala prebiehať raz za 28 dní, pričom výhrou by malo byť osem áut v hodnote 10 tisíc eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM