Ľubomír Hudačko Rôzne

Bedmintonistka Mia Tarcalová z Prešova: Mojím najväčším snom je hrať na olympiáde

Učaroval jej bedminton. Mia Tarcalová (15) ho má v krvi, veď nedávno sa stala mládežníckym talentom roka. Nielen o tom nám poskytla rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Bedmintonistka Mia Tarcalová z Prešova: Mojím najväčším snom je hrať na olympiáde
5
Galéria
Zdroj: Viktor Zamborský

Prešovčanka Mia Tarcalová úspešne reprezentuje naše mesto v bedmintone. Je viacnásobnou majsterkou Slovenska a nedávno ju v rámci 56. ročníka oceňovania najúspešnejších športovcov a športových kolektívov mesta Prešov vyhlásili za mládežnícky talent roka 2016. Za jeden z jej najväčších doterajších úspechov považuje to, keď ju ako 15-ročnú reprezentačný tréner zavolal hrať za slovenské družstvo na MS do 19 rokov v Španielsku. Viac sa dočítate v rozhovore.

Mia, čo vás na bedmintone baví najviac?

Jeho rýchlosť, spôsob myslenia-stratégie a variabilita úderov.

Kto vás k tomuto športu priviedol a kedy sa tak stalo?

K tomuto športu ma priviedli rodičia, ale hlavne otec, ktorý sa tým zaoberá v podstate celý svoj život. Aj momentálne zastáva funkciu vo svetovej bedmintonovej federácii. Mala som asi 2–3 roky, keď som sa začala motať na tréningoch klubu.

Čo je váš najväčší sen?

Najväčším snom je hrať na olympijských hrách.

A čo je nutné splniť na to, aby ste sa predstavili na najbližšej letnej olympiáde?

Je potrebné obetovať veľmi veľa. Samozrejme, z tej druhej stránky je nutné zbierať body do svetového rebríčka. Vzhľadom k môjmu nízkemu veku však zatiaľ vidím reálnejšie OH 2024.

Kde sa vidíte o 10 rokov?

O 10 rokov by som sa rada videla niekde v Dánsku, kde by som mohla pravidelne trénovať s dobrými hráčmi a študovať popri tom na dobrej škole.

Čo študujete? Darí sa vám zladiť tréningy a zápasy so školou, alebo je to náročné?

Som prvý rok na Hotelovej akadémii v Prešove. Zatiaľ sa mi celkom darí. Niektorí učitelia to berú na vedomie, že niekedy si naozaj nestihnem prepísať tie poznámky a podobne, ale naozaj sa to celkom dá stíhať. No, ale priznám sa, že je to náročné (smiech).

Koľko hodín denne a koľko týždenne trénujete?

Trénujem štyrikrát do týždňa po dve hodiny.

Nedávno vás v rámci oceňovania najúspešnejších športovcov a športových kolektívov mesta Prešov vyhlásili za mládežnícky talent roka. Čo pre vás znamenajú takéto ocenenia?

Je to pre mňa pocta a motivácia k ďalším a lepším výsledkom.

Čo sa vám na Prešove páči najviac?

Asi to, že pomaly sa „chytáme“ na väčšie mestá. A rozrastajú sa tu veľmi dobré kaviarne a reštaurácie. Je to jeden z dôvodov, ako vytiahnuť mladých ľudí von.

Kto je vaším vzorom vo svete prešovského športu?

Mojim najväčším vzorom a podporou je môj starší brat Martin Gernát, ktorý je geniálny hokejista, tak ako povedal tréner Cíger. Často ma berie s ním na tréningy do posilňovne, ukazuje mi nové veci a cviky, ktoré ešte nepoznám a veľakrát ma učí „mysleniu športovca“, ktoré potrebuje asi každý hrač, ktorý chce niečo dokázať. Dokáže ma namotivovať a nastaviť moje ambície správnym smerom. Veľmi si ho vážim ako športovca a hlavne ako staršieho brata. Zohráva v mojej kariére podstatnú úlohu. A ešte je mojím veľkým vzorom aj môj zosnulý starý otec a majster sveta v hádzanej Martin Gregor. Obidvoch obdivujem z každej stránky.

Čo je pri bedmintone najdôležitejšie a čo najťažšie?

Aj keď to veľmi nevyzerá, je to neskutočne ťažký a fyzicky vyčerpávajúci šport. Najdôležitejšiu časť naozaj zohráva vaša výdrž a kondícia. A pre mňa asi tou najťažšou časťou je psychika na kurte, ktorej sa stále zaúčam.

Ide v prípade bedmintonu o drahý šport?

Bedminton nevnímam ako drahý šport. Ale zase nie je ani lacný. Pre vyššie úrovne potrebujete kvalitné rakety, tenisky a vybavenie. So sponzorom je to oveľa ľahšie, bohužiaľ, ten sa často nedá zohnať ľahko.

Aké krajiny ste už doposiaľ precestovali? Odporúčali by ste tento šport aj ďalším mladým športovým talentom?

Fú, krajín už som precestovala dosť. Je ich približne 15. Je to zážitok navštíviť iné mestá, krajiny, aj vďaka niečomu, čo milujete. A určite by som odporúčala. Je to jeden nádherný olympijský šport.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

FOTO: Zoznámte sa s ďalším športovým talentom z Prešova, je ním 15-ročná Mia
5
Galéria
Zdroj: archív Mia Tarcalová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM