Michala Halásová Kultúra

Bažant Kinematograf už dorazil do Prešova: Na aké filmy sa môžeme tešiť?

Už jedenástykrát sa uskutoční podujatie s názvom Bažant kinematograf – séria večerov pod holým nebom so slovenskými a českými filmami v Záhrade umenia. Premietanie sa začína vždy o 20.30 resp. po zotmení.

Ilustračný obrázok k článku Bažant Kinematograf už dorazil do Prešova: Na aké filmy sa môžeme tešiť?
Zdroj: Dnes24.sk

Jedenásty ročník Bažant Kinematograf úspešne začal 21.júna na MFF Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Autobusy cestujú po Slovensku a divákom v 36 mestách prinášajú novinky, ale aj kultové filmy minulých rokov. Nechýbajú ani slovenské, krátke a zábavné predfilmy od významných slovenských tvorcov patriace do Zlatého fondu slovenskej kinematografie. Už zavítal aj k nám, do Prešova. Na čo sa môžeme v Záhrade umenia tešiť?

Polski film

Štyria známi českí herci, spolužiaci z brnenskej JAMU – Matonoha, Liška, Daniel a Polášek – sa rozhodli splniť si dávny sen a nakrútiť spoločný film. Hrajú v ňom samých seba v zmysle hesla: Koľko postáv hráš, toľkokrát si človekom. Ich „reality film“ sa pohráva so skutočnosťou, mystifikuje a prekračuje hranice medzi reálnym a fiktívnym. Hovorí o dobe, „keď komunizmus skrachoval, kapitalizmus sa ešte nezačal, a všetci mali dobrú náladu“. Príbeh o absurdite hereckého života, Poľsku, filmoch Petra Zelenku a ďalších veciach nesie v sebe stratenú zamatovú eufóriu, láskavý aj originálny humor a slobodu. (20.8.2013)

U mě dobrý

Príbeh sa vracia do obdobia kapitalistickej reality začiatkom 90. rokov. Šesť priateľov, záhradkárov a rybárov sa stretáva v malebnej krčme na Vltave u Buddyho. Pohoda, ktorá sa v ich societe väčšinou spája so stretnutiami pri pivku a mastením mariáša, sa končí vo chvíli, keď sa jeden z nich stane obeťou falošných hráčov z vysočanskej tržnice. Hrdinovia filmu sa rozhodnú zobrať zákon do vlastných rúk. Na „nebezpečnom“ území tržnice, kde sa to hemží ľahkými dievčatami, pašerákmi, zlodejmi, podvodníkmi, ale aj úplatnými policajtmi sa pokúšajú získať späť svoje peniaze. (21.8.2013)

Lóve

Lóve je milostný príbeh zo súčasnosti s prvkami drámy. Odohráva sa na periférii veľkomesta, v tvrdej mestskej, veľmi konkrétnej a autentickej bratislavskej realite. Hlavný hrdina Maťo žije bezstarostný život bez pravidiel: s kamarátom Tomášom kradnú autá. Jeho život sa radikálne zmení vo chvíli, keď spozná Veroniku a zamiluje sa do nej. Na rozdiel od Maťa však Veronika žije slušný život vysokoškoláčky. Je z detského domova a stále sa snaží skontaktovať s mamou, ktorú nikdy nevidela. Maťo jej o sebe nepovie celú pravdu, ale rozhodne sa kvôli nej zmeniť svoj doterajší život. S Tomášom sa preto dohodnú na poslednej akcii. Tá však nedopadne podľa plánu a jej tragický koniec situáciu ešte viac skomplikuje. (22.8.2013)

Viditeľný svet

Viditeľný svet je príbehom samotárskeho štyridsiatnika, ktorý pozoruje nič netušiacich členov rodiny z paneláku oproti a rozhodne sa ukradnúť im šťastie. Osamelý a nekomunikatívny Oliver pracuje ako letový dispečer. Pôsobí chladne a jeho osobný život je prázdny. Napĺňa ho sledovaním televízie a pozorovaním rodiny, v ktorej vidí ideál šťastia. Najprv sa len pozerá, ale postupne sa chce dozvedieť viac. Zisťuje, že veci často nie sú také, ako sa javia z diaľky. A hranice súkromia sú krehkejšie, než by sa zdalo. Film tematizuje voyerstvo ako fenomén súčasného moderného sveta. Náročnú postavu čudesného Olivera výnimočne stvárňuje Ivan Trojan. (23.8.2013)

Začiatok predstavení (20:30) je len orientačný, premietať sa začne krátko po zotmení. Predstavenie sa však nemusí konať v prípade nepriaznivého počasia, predovšetkým silného vetra.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM