Jaroslav Dodok Rôzne

ANALÝZA: Absolventi VŠ zarábajú priemerne 866 eur...

Absolventi vysokých škôl sa najčastejšie uplatňujú ako učitelia, najviac stredoškolských si zase nájde prácu na pozícii predavača.

Výsledky analýzy spoločnosti Trexima to uviedol manažér úseku štatistík a prognózovania spoločnosti Trexima Bratislava Ľubomír Kadlečík.

Stredoškolácia zarobia o 100€ menej[/size][/co­lor]

Rozdiel v mzde pedagóga a predavača je pritom približne sto eur, čo Vyplýva to z analýzy spoločnosti Trexima Bratislava.

Absolventom je podľa jeho slov zamestnanec dva roky po skončení štandardnej dĺžky štúdia.

**„Priemerná mzda zamestnanca, ktorý do práce nastupuje so skončenou vysokou školou, je 866 eur, stredoškoláci dostanú v priemere 590 eur,“ **priblížil.

Spomedzi absolventov vysokých škôl pracuje najviac z nich na pozícii učiteľa na základnej škole, kde mesačne zarobia 577 eur. Na druhom mieste – s výrazne vyššou mzdou 1 019 eur mesačne – sú všeobecní administratívni pracovníci.

Ktoré štartovacie zamestnania sú najpočetnejši­e?[/size][/co­lor]

[blockquote]Treťou najpočetnejšou skupinou sú podľa jeho slov odborní pracovníci v oblasti účtovníctva, ktorí za mesiac zarobia 819 eur. Tieto zamestnania patria medzi „štartovacie“ na trhu práce a väčšina z nich v prvých dvoch rokoch zmení svoje pôsobisko. [/blockquote] Najviac absolventov stredných škôl pracuje na pozícii predavača a mesačne zarobia 495 eur. Na druhom mieste sú pomocní pracovníci a montážni pracovníci vo výrobe so mzdou 632, respektíve 579 eur.

„Je to spôsobené tým, že najviac absolventov stredných škôl si nachádza prácu v priemyselnej výrobe, prevažne na nižšie kvalifikovaných pozíciách,“ informoval Kadlečík. Najviac vysokoškolákov, až 39 percent, sa uplatní v Bratislavskom kra­ji.

Naopak, najmenej z nich získa zamestnanie v Banskobystrickom, Trenčianskom a Trnavskom kraji (zhodne po 7 percent). Absolventi stredných škôl sú po krajoch rozložení o čosi rovnomernejšie. Najviac z nich ich je rovnako v Bratislavskom (20 percent) a najmenej v Prešovskom (8 percent).

//„Je to spôsobené tým, že žiaci na strednej škole študujú najmä v lokálnych školách, kým vysokoškoláci sa sťahujú do krajských miest, najmä do Bratislavy, v ktorých po ukončení štúdia aj po určitý čas zostávajú,“ //uzavrel manažér úseku štatistík a prognózovania spoločnosti Trexima Bratislava Ľubomír Kadlečík.

student24/webnoviny foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM